Northvolt vill nu ha klartecken för andra produktionslinan

Bara två månader efter att Northvolt fått miljötillståndet klart för första produktionslinan på Bergsbyns industriområde tar företaget nu nästa steg och börjar arbetet inför den andra produktionslinan.

3 augusti 2018 08:45

Tillståndet företaget har från mark- och miljödomstolen på området som ligger mellan Bergsbyn och Hedensbyn gäller produktion av litiumbatterier med en lagringskapacitet på 8 GWh.

Aviserar samråd

”Efterfrågan är nu så stor att Northvolt söker ett nytt tillstånd för en årlig produktion av litiumjonbatterier med en lagringskapacitet om 16 GWh, det vill säga den tidigare tillståndsgivna och en andra produktionslina.”, skriver Northvolt i en annons där de meddelar förändringen och aviserar samråd.

Bolaget planerar inte ett ”allmänt” samrådsmöte den här gången.

Skälet är att den utökade produktionen vare sig innebär någon ny typ av verksamhet eller ny typ av påverkan i förhållande till ansökan som gällde första produktionslinan.

”Snabbar på”

Kommunikationschefen Jesper Wigardt säger till Norran:

– Planen har varit att bygga en lina per år. Nu snabbar vi på processen lite grann då efterfrågan från våra kunder är väldigt stor.

Har ni något nytt att berätta om finansieringen?

– Den löper på enligt plan.

För närvarande huggs nu skogen ned på Bergsbyns industriområde. Enligt Northvolt kommer skalet av den nya fabrikens första produktionslina att börja ses under andra halvåret 2019 för att hösten 2020 gå i produktion.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Andersson

Ämnen du kan följa