Northvolt ska leverera till lastbilsjätte

Lastbilstillverkaren Scania kommer att använda sig av batterier från Northvolt. Parterna har skrivit på ett leveransavtal.

13 maj 2019 14:14

Det skriver nyhetsbyrån Direkt som refererar till Reuters som har intervjuat Volkswagen-ägda Scanias vd Henrik Henriksson.

Blir delägare?

Dessutom finns det en dialog mellan parterna om att Scania ska investera i aktier i Northvolt i den fortsatta resan mot finansieringen av de två första produktionslinjer, som handlar om 1,5 till 2 miljarder euro.

Exakt hur stor andel av produktionen som kan bli aktuell för Scanias del vill Henriksson inte gå in på.

Det kommer att bli ont om batterier till fordonssektorn globalt under de kommande 5-6 åren för det finns helt enkelt inte tillräcklig kapacitet. Så ju mer kapacitet vi kan komma över, desto bättre känns det.

– Det kommer att bli ont om batterier till fordonssektorn globalt under de kommande 5-6 åren för det finns helt enkelt inte tillräcklig kapacitet. Så ju mer kapacitet vi kan komma över, desto bättre känns det, sa Scanias vd till Reuters, enligt tt.

15 oktober i fjol

Redan i januari 2018 berättade Northvolt och Scania att bolagen skulle samarbeta. Northvolt tecknade då ett avtal med Scania för att utveckla och kommersialisera battericellsteknik för tunga fordon. Skandia skulle satsa tio miljoner euro.

Det här är första gången sedan den 15 oktober i fjol en ny möjlig Northvoltfinansiär presenteras. Då berättades det om Northvolts samarbete med BMW och Umicore. BMW har investerat i Northvolt Labbs. Det har däremot inte offentliggjorts hur mycket.

Finansiärer

Sedan det stod klart att Skellefteå skulle bli orten för batterifabtiken Northvolt Ett i oktober 2017 har följande investerare offentliggjorts: Vestas, Energimyndigheten, Europeiska investeringsbanken, Skellefteå Kraft och Siemens.

I ett tidigare skede tog Northvolt in pengar från bland andra Stena, Vattenfall, EU, Energimyndigheten och statligt ägda innovationsmyndigheten Vinnova.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Andersson

Ämnen du kan följa