Northvolt får jättelån från EIB för Skelleftefabriken

Northvolt tog på onsdagen ett stort steg närmare finansieringen av företagets batterifabrik i Skellefteå. Europeiska Investeringsbanken (EIB) berättar att den tänker låna ut 350 miljoner euro, knappt 3,8 miljarder kronor, till Northvolt.

15 maj 2019 18:51

Slutsumman som lånet landar på är inte helt klar, skriver EIB som gett sitt principgodkännande, och konstaterar att beloppet kommer att fastställas då bolagets övriga förhandlingar har slutförs.

Pengarna, sägs det i pressmeddelandet, är avsedda för en del av finansieringen av de två första produktionslinorna i Skellefteå, det vill säga produktion av 16 GWh/år, som handlar om drygt hälften av de ungefär tre miljarder Euro som hela fabriken är planerad till.

Efter ingåendet av låneavtalet med banken stöds finansieringen av Europeiska investeringsfonden (EFSI).

Största för batterier

I pressmeddelandet pekar EBI på att det kommer att vara möjligt för Northvolt att driva fabriken med helt förnybar energi.

– Lånet på 350 miljoner euro till Northvolt som godkändes av vår styrelse är det största EIB-finansieringsgodkännandet för batteriteknik någonsin och vi ser fram emot att arbeta med Northvolt under de närmaste månaderna för att slutföra kontraktet, säger EIB: s vice ordförande Andrew McDowell i en kommentar.

Där pekar han också på vikten av att ”bidra till att skydda miljontals välbetalda jobb i europeiska industrier i en ökande global konkurrens.”

”Innovativ värdekedja”

– EIB och kommissionen är strategiska partner inom EU: s batteriallians. Jag välkomnar det betydande stöd som EIB föreslagit till Northvolts fabrik som ett steg för att bygga en konkurrenskraftig, hållbar och innovativ värdekedja med batterier som tillverkas i stor skala här i Europa, säger Maroš Šefčovič, Europeiska kommissionens vice ordförande för energiunionen.

Välkända

Både Šefčovič och McDowell är välkända hos Northvolt. Bägge var till exempel med och tog första spadtaget till Northvolt Labs i Västerås i april i fjol.

I pressmeddelandet berättas också att Northvolt ska ha den första produktionslinan av fyra klar under 2020 och att fabriken fult klar kan producera 32 GWh batterier per år.

Northvolts vd Peter Carlsson är självfallet glad över lånet.

– EIB:s klartecken är ett stort ögonblick i processen med att slutföra finansieringen av etableringen av Northvolt Ett, säger Carlsson i en kommentar.

Europeiska Investeringsbanken (EIB)

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens finansieringsinstitut. Det har till uppgift att bevilja lån och garantier i unionens intresse, utan vinstsyfte. Investeringsbanken lånar upp kapital på kapitalmarknaderna som den sedan lånar ut till förmånliga villkor för att finansiera projekt som är betydelsefulla för unionen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Andersson

Ämnen du kan följa