Northvolt berättar hur Skelleftefabriken ska finansieras – jättelika order redan i hamn

Volkswagen Group och Goldman Sachs Merchant Banking Division satsar en miljard dollar, 9,5 miljarder kronor, på fabriken i Skellefteå, tillsammans med BMW Group, AMF, Folksam Group and IMAS Foundation. Northvolt avslöjar nu att det de kommande tio åren redan har batteribeställningar på över 120 miljarder kronor. Northvolt flaggar också för att Skelleftefabriken kan bli större än tidigare.

12 juni 2019 13:55

Samtidigt börjar Northvolt planeringen av ännu en fabrik i Slazglitter, Niedersachsen, i Tyskland. Den fabriken ska vara i produktion och tillverka battericeller till VW sent 2023 eller tidigt 2024.

Joint venture

Den fabriken är ett joint venture med Volkswagen som ska producera 16 GWh batterier årligen. Fullt utbyggd med dagens planerade fyra linor ska Northvolt Ett producera 32 GWh varje år. Volkswagen går in med en miljard dollar, en del till den andra fabriken, en del direkt i bolaget.

Klackarna i taket hos kommunalrådet

– I dag är det inte bara en milstolpe för Northvolt utan också ett historiskt tillfälle för Europa som visar att vi är färdiga att tävla i den kommande vågen av elektrifiering och vi kommer att göra det genom att att göra det med batterier som ger lägsta möjliga koldioxidavtryck, säger Northvolts vd Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Byggstart i augusti

Northvolt berättar om finansieringen strax efter lunchtid på onsdagen och fastslår där att finansieringen nu är klar för de första två produktionslinorna i Skellefteå som omfattar en årsproduktion om 16 GWh batterier.

Sedan tidigare är det känt att Europeiska investeringsbanken lånar ut 3,8 miljarder kronor till den första halvan av Northvolt Ett som ska gå i produktion under 2021.

Skellefteproduktionen utsåld i minst fem år

Byggnationerna ska börja på Bergsbyns Industriområde i augusti.

Över 100 miljarder

Northvolt har börjat sälja sin kommande produktion – och det är inga småsummor det handlar om. Redan nu har en stor del av produktionen vid Northvolt Ett sålts till nyckelkunder fram till 2030.

Det handlar om 13 miljarder dollar i ordervärde, eller drygt 120 miljarder kronor.

Kan bli större

Northvolt pekar på att Northvolt Ett blir företagets primära produktionsanläggning och flaggar för att den kan bli ännu större än vad som sagts. Nu sägs att den ska expandera till ”åtminstone” 32 gigawattimmars produktion.

– Med dessa finans- och industripartners i världsklass som tillsammans och stöder vårt kall, ser vi fantastiska möjligheter och ett momentum för att ytterligare öka kapaciteten och produktinnovation de kommande åren. Det här är bara början, säger Peter Carlsson i pressmeddelandet.

Folksam gick också ut med ett pressmeddelande och berättade att dess del i investeringen är 20 miljoner euro, drygt 200 miljoner kronor. Investeringen fördelar sig med 1/3 vardera mellan Folksam Liv, Folksam Sak och KPA Pensionsförsäkring AB.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa