Det är nyhetsbyrån Bloomberg som intervjuat Freyrs styrelseordförande Torstein Dale Sjotveit, en veteran från Norsk Hydro, som nu är drivande i projektet med batterifabriken.
Vår dröm skulle vara råvaror som kommer från Finland, teknik från Sverige och förnybar kraft från Norge.
– Vår dröm skulle vara råvaror som kommer från Finland, teknik från Sverige och förnybar kraft från Norge. Vi skulle bygga minst tio fabriker över hela det nordiska batteribältet, säger Sjotveit till Bloomberg.
Över 30 miljarder
Det var i april i år som norska Freyr AS aviserade en batterifabrik i Mo i Rana med samma kapacitet som Northvolt Ett i Skellefteå.
I bägge fallen handlar det om fabriker för litiumjonbatterier och en total kapacitet om 32 GWh, vilket Northvolt Ett når om alla fyra produktionslinorna är i full drift.
Kostnaden blir för Rana-fabriken, enligt norska Dagens Næringsliv, 33 miljarder norska kronor, drygt 35 miljarder svenska kronor, och det klassas som ett av de största landbaserade industriprojekten, någonsin, i Norge.
Nej till vindkraft
Freyr är, enligt Bloomberg, helt övertygat om att de ska få klartecken för sin fabrik i Rana-regionen.
Än återstår dock att övertyga lokala myndigheter och renskötare om att bygga vindkraftpark på 600 MW på ett närliggande berg. Hittills har det varit stopp bland annat genom att de två berörda kommunerna sagt nej.
Kraftprojektet, som står för fem miljarder kronor av investeringarna, skulle vara mer än dubbelt så stort som alla befintliga vindparker i Norge.
Företaget planerar också att förlita sig på lokal vattenkraft, men säger att det kan sänka sina energikostnader med 24 procent om det kan bygga vindparken.
Start 2023?
Freyr planerar också att förvärva rättigheterna till en befintlig batteriteknik och likt Northvolt få kundåtaganden för en stor volym med och långsiktiga kontrakt.
2021 väntas arbetet att ta in kapital, i ett första steg halva summan, påbörjas och målet är en produktionsstart 2023.
Inom de kommande tolv månaderna är målet att få ihop 25 miljoner euro utöver de 7,25 miljoner euro som EIT InnoEnergy investerat.