I MoDo:s gamla fabrik i Bureå, som lades ner 1992, ska det nu byggas en fullskalig demonstrationsanläggning med en unik process för produktion av biokol.
Bakom satsningen står skellefteföretaget EnviGas AB som 2013 startades av de lokala entreprenörerna Harry Johansson och Håkan Holmberg. Till en början anställs två personer som kommer att jobba med att bygga upp anläggningen, och i höst anställs ytterligare två personer. – Fler arbetstillfällen kan bli aktuella senare. Anläggningen kommer att användas för att demonstrera användningen av olika bränslen och alternativa användningsområden för slutprodukten, berättar Harry Johansson, teknisk chef i EnviGas i ett pressmeddelande.
2014 genomfördes tester med en pilotreaktor hos Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå. Resultaten var så goda att bolaget beslutade sig för att projektera en fullskalig demonstrationsanläggning i Bureå.
Anläggningen kommer att innehålla bränsleberedning, biokolreaktor och en komplett produktberedning för leverans av kommersiella produkter till ett antal pilotkunder. Råvaran till biokolet utgörs av restprodukter från skogsindustrin, bland annat bark. Slutprodukten är ett bränsle med goda egenskaper med väsentligt högre energiinnehåll jämfört med biomassa.
Framställning av biokol sker idag på många platser, både i Sverige och i världen. – Det unika med EnviGas metod är att bolaget utvecklat en kontinuerlig och kostnadseffektiv industriell process, COBIS, för produktionen, vilket ger helt andra förutsättningar för att styra produktionen både med olika råvaror och avseende slutprodukten, berättar Håkan Holmberg som är vd i bolaget.