Minskad försäljning av begagnade bilar i Västerbotten

Försäljningen av begagnade bilar minskade under tredje kvartalet i Västerbotten 2,2 procent med jämfört med i fjol. I Norrbotten ökade däremot försäljningen med 1,4 procent, visar statistik från Bilpriser.se.

13 november 2018 11:55

Försäljningen av begagnade bilar fortsatte att minska i Sverige under tredje kvartalet 2018 jämfört med i fjol. Samtidigt har efterfrågan ökat som en effekt av Bonus Malus och en ökad export, enligt Bilprisers vd Henrik Littorin.

Hittills i år har 0,5 procent färre begagnade bilar sålts än året innan. Under tredje kvartalet minskade försäljningen med 0,1 procent jämfört med samma kvartal 2017.

– Utbudet av begagnade bilar har varit lägre och efterfrågan högre än normalt. Det märks framförallt i minskade lager hos bilhandeln när bilarna säljs i snabbare takt, säger Henrik Littorin.

Dieselbilsförsäljningen fortsatte upp med 10,5 procent under kvartalet medan bensin som bränsle tappade 5 procent. Idag står diesel för 31 procent av alla sålda bilar. Elbilar och hybrider står fortfarande för endast två procent av den totala försäljningen.

– Diesel fortsätter att öka på begagnatmarknaden till följd av ett fortsatt inflöde av dieselbilar från leasingbilsmarknaden. Vi kan också se att snittpriserna på dieselbilar var cirka 10 procentenheter lägre än för bensinbilar under kvartalet, berättar Henrik Littorin.

Den mest sålda begagnade bilen under tredje kvartalet var en Volvo V70 följt av VW Golf och VW Passat. Volvo XC60 var den modell som ökade mest med + 33 procent. Kia är den biltillverkare som ökat absolut mest, upp 17 procent under kvartalet jämfört med året innan. Grå var den mest populära färgen medan orange och brun var de färger som ökade mest i popularitet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa