Miljardinvestering i sikte för Inlandsbanan

Det australiensiska företaget Macquarie, som via en av sina infrastrukturfonder, är intresserade av att utveckla Inlandsbanan tillsammans med de inlandskommuner som i dag driver verksamheten. Det handlar då om miljardinvesteringar vilket skulle öppna upp för mer person- och godtrafik.

24 maj 2017 15:13

Inlandsbanan AB och Macquarie har skrivit en gemensam avsiktsförklaring om att hitta former för samarbete. I tisdags hölls ett samråd med alla kommuner som äger Inlandsbanan och styrelsen fick då fortsatt mandat att förhandla om ett avtal med Macquarie.

– Vi har under lång tid arbetat för en upprustning av Inlandsbanan och ser nu möjligheten att göra en stor renovering genom medel från Macquaries infrastrukturfond. En upprustning skulle innebära en kraftigt ökad transportkapacitet på järnväg i norra Sverige, säger Caisa Abrahamsson, styrelseordförande för Inlandsbanan i ett pressmeddelande.

Peter Ekholm, som är vd för Inlandsbanan AB, konstaterar att en upprustning av Inlandsbanan, förutom snabbare godstransporter, även skulle förbättra förutsättningarna att erbjuda jobb och samhällsservice i hela inlandet. Både besöksnäring och möjligheterna till modern kollektivtrafik skulle enligt honom få ett ordentligt lyft av en modernisering.

– Det rör sig om flera miljarder kronor för att få upp banan i gott skick längs hela sträckan. Genom en modernisering kan vi möta olika kundbehov längs hela sträckan, säger Henrik Dahlström, senior vice president för Macquarie Infrastructure and Real Assets.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa