Luleå tekniska universitet i spetsen för miljardprojekt

Europas största projekt inom automation och digitalisering för industrin, Arrowhead Tools, drar nu igång. Projektet som har en budget på nära 950 miljoner kronor koordineras av Luleå tekniska universitet. Boliden är ett av de medverkande företagen.

10 april 2019 07:32

Totalt finns det 81 medverkande parter, från lärosäten till några av Europas största företag. De svenska företagen är Volvo, Boliden, Lindbäcks Bygg, Lundqvist Trävaru, Podcomp, BnearIT, och EQUA.

Syftet med det treåriga projektet Arrowhead Tools är att skapa verktyg för nästa generations lösningar inom digitalisering och automation för den europeiska industrin.

Arrowhead Tools förväntas sänka kostnaderna för utveckling och införande av flexibla och säkra digitaliserings- och automationslösningar med 25-60 procent.

– Detta kommer göra Sverige och Europa mer konkurrenskraftigt och skapa nya jobb och affärsmöjligheter, men också minska energiförbrukning och miljöavtryck, berättar i ett pressmeddelande Jerker Delsing, professor i industriell elektronik vid Luleå tekniska universitet och koordinator för Arrowhead Tools.

Ett viktigt mål med Arrowhead Tools är att skapa de facto- standarder inom digitalisering och automation

– Det finns ett stort behov av gemensamma standarder. I dag sitter man på tusentals olika ställen och skriver standarder som var och en behöver, men som alla är olika,säger Jerker Delsing.

De medverkande företagen står själva står för hälften av budgeten.

– Detta är en gemensam investering från näringslivet, EU-kommissionen och 18 länder. Med satsningen på Arrowhead Tools är det väldigt tydligt att Europa vill fortsätta ha ledartröjan i världen vad gäller automation och digitalisering, avslutar Jerker Delsing.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa