Loomis monterar ned sin servicebox i Norsjö

Värdetransportföretaget Loomis monterar ned de serviceboxar som de har i Swedbanks nedlagda lokaler i fyra av länets mindre kommuner. I Dorotea, Åsele, Sorsele och Norsjö försvinner företagarnas möjligheter att lämna dagskassor i en gemensam box.

21 november 2018 15:16

Anledningen till att serviceboxarna läggs ned i vinter är att man haft ett avtal med Swedbank om service och drift av anläggningarna som upphört när deras bankkontor lagts ned. Underlaget i kommunen räcker heller till för att täcka den nyinvestering som krävs i en ny anläggning.

- I Västerbotten är det fyra kommuner som berörs i samband med att Swedbank lägger ned sina kontor. På grund av de väldigt låga volymerna, i snitt åtta depositionspåsar per vecka som finns i serviceboxen, så har vi inga möjligheter att etablera en ny anläggning. Det kan kosta uppemot 500 000 kronor, säger Stefan Johansson, marknads- och försäljningschef på Loomis.

Loomis kör fortfarande ut pengar till Bankautomaten och servar enskilda företag, i de fyra kommunerna, som har avtal med direktleveranser. Det är de små företagen som får problem när de gemensamma serviceboxarna försvinner.

- Tyvärr är det också på de orter som vi behövs mest eftersom små företag väljer att ligga längre på sina pengar, säger Stefan Johansson.

Loomis är inte den ende aktören i inlandet som hämtar pengar från företagen, men det är den ende som haft en servicebox monterad i kommunerna. Företagen som lämnat sina pengar i Loomis serviceboxar blir nu hänvisade till andra orter. Det finns även möjlighet att bli direktkund hos bolaget även om Stefan Johansson är medveten om att det kan bli svårt för riktigt små kunder.

- Vi är ju alltid intresserade av att behålla våra kunder. Vi har massor av andra lösningar, men vi åker inte ut kollektivt så att fler kan bekosta transporten. För väldigt små kunder blir det dyrare och jag förstår att alla inte kan bära den kostnaden, säger Stefan Johansson.

Ännu så länge har Loomis bara varit i kontakt med kunder i Dorotea för att informera om problemen med serviceboxarna. I Dorotea har även kommunens tekniske chef, Bengt Svensson, fört samtal med Loomis.

- Vi pratade om det skulle gå att installera en depå i kommunhuset, men efter att ha förankrat frågan med vår personal så säger vi nej till den lösningen. Det är för stor säkerhetsrisk med att förvara pengar i kommunhuset och några andra passande lokaler med bemannad personal har vi inte, säger Bengt Svensson.

Även Kassagiro slutar med dagskassor. Kassagiro eller bank i butik är en betaltjänst via ombud som finns i 500 butiker över hela Sverige.

Där kan man bland annat betala räkningar, ta ut pengar via kort, lösa in värdeavier och beställa valuta. Det går också att ta ut kontanter upp till en viss nivå.

Tidigare kunde även företag och föreningar lämna in dagskassor till Kassagirot men den tjänsten upphörde nyligen och gränsen för att sätta in pengar ligger nu vid 10 000 kronor per vecka för privatpersoner, föreningar och företag.

Jan Johansson VK

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norran Affärsliv

Ämnen du kan följa