Livsmedelsjättarnas intresse har ökat för Skellefteå

När Northvolt i mitten av juni hade gjort klart finansieringen av batterifabriken ökade det intresset för Skellefteå ytterligare och Anja Palm, ansvarig för etableringar vid näringslivskontoret i Skellefteå kommun, fick än mer förfrågningar.

31 augusti 2019 08:00

Det var den 12 juni som Northvolt meddelade att finansieringen för de två första produktionslinorna i Skellefteå var klara, samt att företaget hade kommande batteriorder på 120 miljarder kronor.

Bara några veckor därefter väntade Almedalsveckan på Gotland. Där hade Skellefteå kommun möten med flera av de stora fastighetsinvesterarna.

Företagsbesök

Näringslivsutvecklaren Anja Palm är nu åter efter semester sedan ett par veckor. Hon har sedan dess haft besök varje vecka av företag som är intresserade av Skellefteetablering.

– Dessutom finns det fler företag som tittar på Skellefteå och inte går direkt via oss.

En etablering av Northvolts fabrik innebär inte bara att nya företag kan etablera sig utan det handlar också möjligheter till utökning av befintliga verksamheter.

Servicebehov

Det finns företag som är direkt kopplade till Northvolt som vill lägga verksamhet i Skellefteå, men också företag som ser möjligheter i en region som kommer att få tillväxt.

Flera asiatiska företag som är intresserade av Skellefteå planerar vid en etablering mer än 100 anställda i Skellefteå.

– Företag och personer som flyttar hit behöver all service, kanske främst för sådana som inte är vana att göra affärer i Sverige, berättar Palm, som hoppas på att det kommer företag som kan erbjuda stöd och service åt inflyttare oavsett om det handlar om bostad, myndighetsrutiner eller vad som finns att erbjuda på fritiden.

”Känna sig välkomna”

På många platser finns det företag som specialiserat sig just på det som kallas relocation.

Skellefteå kommun ser att byggstarten för batterifabriken ger ett ökat intresse att vilja etablera sig eller utöka verksamheter i regionen.

– Jag tvivlar inte på att Northvolt kommer att hitta all kompetens, men det handlar också om att de som flyttar hit ska känna sig välkomna, att de får en livskvalitet med en bra fritid, säger Palm.

Det innebär mycket som att Skellefteå och regionen runt måste ha ett brett utbud av bostäder med allt från villor till hyresrätter. Palm räknar med att det kommer nya bostadsområden som vilka behöver service i olika former.

Hon pekar till exempel konkret på att dagligvaruhandelns jättar nu har järnkoll på Skellefteå och söker attraktiva platser för kommande etableringar.

Parallellt finns det till exempel ett stort intresse på friskvårdssidan att såväl utöka som nyetablera sig i regionen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Andersson

Ämnen du kan följa