Lars Martinson utsedd till hedersdoktor

I lördags utsågs Lars Martinson, koncernchef för Martinsons i Bygdsiljum, till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Detta skedde under universitetets akademiska högtid.

11 november 2018 16:06

Luleå tekniska universitet har det senaste året fått 17 nya professorer, 73 nya doktorer och tre hedersdoktorer. Universitetets akademiska framsteg firades traditionsenligt under lördagens akademiska högtid.

– Akademisk högtid är en dag när vi med glädje och stolthet visar upp den bredd och det djup vårt universitet har. När vi lyfter fram resultat, innovationer och samarbeten mellan forskare, över traditionella vetenskapsgränser och med det omgivande samhället – allt för att forma en bättre och mer hållbar framtid, sa rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn i sitt tal.

Runt 400 personer fanns på plats vid årets ceremoni i Aula Aurora i lördags, med promovering av nya doktorer och de tre nya hedersdoktorerna Lars Martinson, Lilian Ryd och Gertrud Åström. Universitetets nya professorer installerades och det delades ut priser.

Birgitta Bergvall-Kåreborn lyfte i sitt tal viktiga forskningsresultat och framsteg under det gångna året, rörande allt från metoder för att minska koldioxidutsläpp till ett framgångsrikt projekt för att få barn att röra på sig mer. Hon framhöll också vikten av att ett universitet tänker nytt och fritt – inte minst för att locka framtida generationer studenter.

– För att klara de kompetensbehov Sverige står inför måste vi också utmana rådande utbildningstraditioner och våga bryta ny mark. Det kommer att kräva både nyfikna och drivna lärare som engagerade externa samverkanspartners.

Martinsons har under lång tid haft ett nära samarbete både med Luleå tekniska universitet och Lars Martinson menar att detta samarbete starkt bidragit till Martinsons utveckling samt tillväxten av träindustrin i regionen.

På Lars Martinsons önskelista står nu att fler ska välja att utbilda sig till civilingenjörer i träteknik.

Lars Martinson tillhör den fjärde generationen som driver Martinsons. Under hans ledning har företaget utvecklats till ett ledande företag inom trävarubranschen. Martinsons är idag Sveriges största producent av limträ och byggsystem för flerbostadshus, byggnader och broar i trä. Koncernen har cirka 460 anställda och omsätter drygt 1,6 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa