Lämnade designjobb i Rumänen - startade hemserviceföretag i Skellefteå

För nio år sedan flyttade Simona Datcu från Bukarest i Rumänien till Skellefteå. Efter att bland annat ha arbetat hos olika hemserviceföretag och städbolag startade hon förra året ett eget företag i branschen, White Star Homeservice, som hon driver ihop med sin sambo Abraham Carrera. Nu har de anställt sin första lokalvårdare och siktar på att växa.

7 augusti 2019 20:18

Simona Datcu började sin yrkesbana som designer hos Ersa Atelier i Bukarest vilka designar exklusiva kläder.

– De ville att jag skulle börja på deras kontor i Wien men jag valde istället att flytta till Skellefteå.

Hon hade nämligen träffat en man från Skellefteå och följde med honom hit.

– Jag började direkt söka jobb. Men det var inte lätt eftersom jag inte kunde svenska. Efter ett par månader fick jag i alla fall börja hos städbolaget ISS i Gällivare. Bland annat var jag med om att putsa 1 000 fönster i Aitikgruvan, berättar Simona.

Sedan bar det av till Porjus där hon arbetade som lokalvårdare på vattenkraftsmuséet. Hennes kunskaper i svenska växte vilket ökade möjligheterna på arbetsmarknaden.

– Jag gick inte på SFI utan lärde mig svenska genom att titta på svenska TV-program.

Nästa anhalt blev Systembolaget på Solbacken i Skellefteå där hon satt i kassan och samma jobb hade hon därefter under två år på Max-restaurangen.

– Innan jag började som designer i Bukarest hade jag jobbat som kassör i en stor livsmedelsbutik så att hantera en kassa var inget nytt för mig.

2014 blev hon platschef i Skellefteå för Maid Hemservice och hos dem började även hennes mamma Camilla och pappa Florian som också flyttat hit.

– Det var fantastiskt att vi kunde vara tillsammans hela familjen. Min syster Florentina, som då var elva år, följde också med.

För att dryga ut kassan köpte och sålde Simona bilar.

– Jag köpte billiga bilar, fixade till karosserna på dem och sålde dem på Blocket. Det handlade då om 2-3 bilar i månaden.

Relationen med mannen från Skellefteå som hon träffat i Rumänen hade tagit slut. Hon köpte nu själv en villa där hela familjen flyttade in och livet såg riktigt bra ut. Men i augusti 2017 var olyckan framme.

– Båda mina föräldrar skadades alvarlig i en bilolycka efter en fisketur. Pappa bröt ryggen och blev rullstolsburen och mamma bröt nacken, men hon har nu repat sig från det.

Det var en tung period för familjen Datcu, eftersom Simona också drabbats av en besvärlig magåkomma. Men ur spillrorna reste hon sig och startade ett eget företag.

– Det var faktiskt min pappa som inspirerade mig att göra detta och han fortsätter att dagligen stötta mig i mitt företagande.

2018 registrerade hon bolaget White Star Homeservice och under de första tre månaderna hade hon ett startaeget-bidrag.

– Jag började med att bygga upp en bra hemsida och sedan bearbetade jag befintliga kontakter. Själva städjobbet gjorde jag själv och min nuvarande sambo Abraham Carrera hjälpte till med administrationen.

I maj anställde hon Annica Holmkvist från Ursviken som ville byta bana i sitt yrkesliv och i juni flyttade Simona verksamheten från hemmet till en lokal på Brännanvägen.

– Jag har arbetat som undersköterska och ville prova på något annat. Det här känns jättebra. Jag provade först på att jobba hos ett annat hemserviceföretag men det här är mycket mer personligt, säger Annica.

Och det är just det personliga Simona Datcu lyfter fram som företagets styrka.

– Vi vill möta våra kunder som personer och inte som ett företag.

Hittills har det främst handlat om hemservice men Simona räknar också med att de kommer att börja med kontorsstädning.

– Våra planer för framtiden är stora med fler hushållsnära tjänster. Förutom att ha kunden i centrum vill vi också se till så att våra medarbetare känner sig trygga och rätt behandlade. Jag siktar på att anställda fler och nu när jag är gravid kommer jag själv under en period att ha svårt med de tyngre jobben.

Avslutningsvis vill Simona berätta att hon träffat alltför många nyanlända som utnyttjas av arbetsgivare som billig arbetskraft.

– Det finns så mycket kompetens som skulle kunna användas på ett bättre sätt, säger Simona Datcu.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa