Krönika: Företagare och förälder

Bebis, kvinna och egenföretagare: Går det ihop? Klart att det gör! Det inte bara går, det gör mig både till en bättre företagare och bättre förälder. Hur då undrar kanske du?

30 januari 2019 13:11

När jag var gravid fick jag en förfrågan om att föreläsa för en drömkund några veckor efter mitt andra barns planerade födelse. Vågade jag tacka ja? Och hur skulle kunden reagera när de fick veta att jag väntade barn så tätt inpå?

Med hjälp av andra företagare med småbarn fick jag tips på hur jag skulle förbereda både mig själv och kunden. Jag fick höra att det var ett säljknep att ta med bebis på kundmötet eftersom kunden kunde uppfatta mig som superkompetetent. Och vem säger nej till en söt och skrattande bebis! Så med tips om att förbereda så mycket jag kunde innan bebisen kom och en ordnad ersättare till kunden ifall något skulle gå fel vågade jag! Och vann! Så med en 5 veckor gammal bebis gjorde jag mitt första jobb som nybliven förälder. Min mamma flög ner från Skellefteå till Stockholm och tog hand om bebisen medan jag föreläste. Vilken kick! Föreläsningen ledde till fler jobb, så det stämde nog att bebisen stärkte uppfattningen om att jag alltid levererar och gör det bra!

Så fortsatte det under hösten med hjälp av min man som ibland tog föräldraledigt då jag behövde extra fokus på jobbet eller under själva föreläsningarna. Utan en jämställd relation hade företagandet blivit svårt. Vi delar på ansvaret och glädjen i att vara föräldrar. Att förbereda föreläsningar och workshops och kontakta kunder blandat med blöjbyten, amning och barnvagnspromenader har gjort mig mer närvarande i både mitt föräldraskap och företagande. Jag njuter fullt ut av min lilla goa Eskil som nu har blivit 3,5 månad. Mycket för att jag också får göra det jag älskar: hjälpa kunder till bättre lönsamhet genom tillgänglighet!

Så är du företagare och funderar på familj eller väntar barn och funderar på att starta företag? Gör det! Du kommer aldrig att ångra dig!

Åsa Gustafsson

Vem är Åsa Gustafsson?

Åsa Gustafsson är mångfaldskonsult med rötter i Bureå. Hon hjälper företag att ta tillvara på alla medarbetare oavsett kön, funktionalitet eller kulturell bakgrund. I sitt företag Futurista drivs Åsa av att det ska vara enkelt och roligt att jobba med inkludering. Det är då mångfald blir lönsamt.

Efter gymnasiet i Skellefteå har Åsa bott i Lund, Beijing, Guangzhou och nu i Bagarmossen Stockholm. Älskar språk, hantverk och att Nackareservatet i Bagarmossen ser ut som skogen i Bjuröklubb.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Gustafsson

Ämnen du kan följa