Årets julklapp: God sömn till alla ledare

Hur är det med sömnen? Stressar du för att hinna klart till deadlinen, ringa det sista samtalet, förbereda nästa möte och samtidigt hinna köpa alla julklappar och lucialinnen till barnen? I senaste numret av tidningen Chef går det att läsa att sju av tio chefer sover så dåligt att det inverkar negativt på jobbet. Och två av de största huvudorsakerna är jobbrelaterad och familjerelaterad stress/oro.

14 december 2017 16:37

Det här gör mig riktigt orolig. Orolig för att jag själv vet vad sömnbrist kan leda till. Jag har själv erfarenhet av att sova för lite under två år. Det ledde till att jag glömde möten och portkoden, blev lättirriterad och fick panikångest. Slutligen kom jag inte ur sängen och blev som så många andra sjukskriven på grund av utbrändhet.

Och orolig för att god sömn är grunden för ett gott ledarskap. För sömnbrist gör oss trögtänkta. Det krävs inte särskilt många timmars sömnbrist för att vi ska få en reaktionsförmåga som om du är påverkad av alkohol. I mitt arbete som mångfaldskonsult blir det tydligt att de chefer och ledare som är stressade väljer det de tror är den enkla vägen. Det enkla i att välja att arbeta tillsammans med personer som är lika en själv. Att vara lika varandra kan kännas som det blir lätt och enkelt. Men för att bli konkurrenskraftiga med bättre problemlösning och innovation behöver ni olikheter. Den enkla vägen kan också vara att göra allt som en alltid gjort. Det kan bli att det känns lättast att göra saker själv; Istället för att lita på att andra kan lösa uppgiften på ett annat och kanske bättre sätt.

Jag ser också att det är många som döljer sin stress och trötthet på jobbet. Trots att det kan leda till irritation, göra att blir svårt att ge uppmuntran till andra och att komma till beslut. Vi döljer att vi inte mår bra av rädsla för att andra ska tänka att vi inte är lika kompetenta. Det i sin tur orsakar mer stress. Och när så många med psykisk ohälsa riskerar att bli diskriminerade på jobbet finns det en sanning i oron.

God sömn är grunden för ett gott ledarskap. Så till jul önskar jag att alla företag och kommuner tävlar om vem som sover bäst! För en god natts sömn tjänar vi alla på!

 

Åsa Gustafsson är mångfaldskonsult med rötter i Bureå. Hon hjälper företag att ta tillvara på alla medarbetare oavsett kön, funktionalitet eller kulturell bakgrund. I sitt företag Futurista drivs Åsa av att det ska vara enkelt och roligt att jobba med inkludering. Det är då mångfald blir lönsamt.

Efter gymnasiet i Skellefteå har Åsa bott i Lund, Beijing, Guangzhou och nu i Bagarmossen Stockholm. Älskar språk, hantverk och att Nackareservatet i Bagarmossen ser ut som skogen i Bjuröklubb.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Gustafsson