Konsten att undvika digital stress

En av föreläsarna på Ekonomdagen i Norr, som genomfördes i Skellefteå under onsdagen, var programledaren för realityprogrammet Lyxfällan, Patrick Wincent. Han pratade om den digitala arbetsmiljön och hur vi påverkas av nya digitala verktyg på arbetsplatsen under rubriken ”Den digitala elefanten i rummet”.

15 maj 2019 19:06

Författaren och terapeuten Patrik Wincent är specialist inom dataspelsmissbruk. Han har bland annat grundat Shoppingakuten, Dataspelsakuten och Internetakuten.

Han började sitt föredrag med att konstatera att på mycket kort tid har den smarta telefonen, paddan och den bärbara datorn blivit verktyg i allas händer.

– Men parallellt med framväxten av nya digitala lockelser känner sig allt fler snärjda i elektronikens nät och de digitala verktygen påverkar givetvis även ekonomens arbetsmiljö, säger Patrick Wincent.

Han lyfter fram ett flertal faror med den nya teknologin där människor är uppkopplade hela tiden, vilken kan leda till en digital stress. Det handlar då om ett överflöd av information men människor blir också stressade för bristen på information om de inte tittar på mobilen.

– Nomophobia eller no-mobile-phone phobia är ett begrepp som beskriver rädslan att vara utan sin telefon. Många kollar in sin mobiltelefon 150 till 300 gånger per dag och detta kan leda till ett beroende. Ljuden från telefonen, till exempel när det kommer ett SMS medför att kroppen både utsöndrar kortisol och adrenalin.

När vi är uppkopplade matas vi med kickar som ger ett dopaminutslag som får oss att känna välbefinnande.

– Helt plötsligt kan du få 50 likes på Facebook - det är sådana sociala belöningar som gör att vi tar upp telefonen och tittar.

Han listar fem utmaningar med digital stress:

– Sjukskrivningar

– Cyberslacking

– Dålig sömn och låg återhämtning

– Överanvändande av smartphones

– Försämrad kreativitet, produktivitet, effektivitet och lönsamhet för företagen

– Cyberslacking är ett ganska stort problem. Forskning visar att många anställda använder tekniken för privata och nöjesrelaterade saker 1,5 till 2 timmar per arbetsdag.

När det gäller multitasking konstaterar han att all forskning pekar mot att detta inte är bra.

– Blir man störd i något som man håller på med tar det enligt forskarna i snitt 24 minuter innan man kommer upp i full fart igen

Han har i sitt arbete bland annat stött på människor som lider av vanföreställningen fantomvibration där de tror att telefonen ringer i fickan och personer med facebookdepression där de lider av att se hur lyckliga alla andra verkar vara.

Patrick Wincent betonar vikten av återhämtning från de digitala lockelserna.

– Det kan vara på sin plats med mobilfria zoner, mobilfria måltider och mobilfria möten, säger han.

Andra föreläsare under Ekonomdagen i Norr var: affärsutvecklaren Leila Karchaoui, Lena Sellgren, Business Sweden, Samuel Lundqvist, Skellefteå kommun, samt Mats-Olov Eriksson, King och Jonas Berglund, Sherpas.

Ekonomdagen i Norr, som genomfördes på Folkparken, arrangerades av Koverberg Consulting och Awance Affärsutveckling.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa