Konkurserna ökar mest i Västerbotten

I augusti ökade konkurserna i Västerbotten mest i landet. Ökningen var hela 267 procent jämfört med samma månad 2017. I Norrbotten minskade konkurserna med 9 procent. I Sverige var ökningen 33 procent, visar statistik från UC.

3 september 2018 08:40

I Skellefteå minskade antalet konkurser med 13 procent och i Robertsfors med 50 procent. I Malå var ökningen 100 procent och i Norsjö oförändrad.

I Arvidsjaur minskade konkurserna med 100 procent och i Arjeplog var siffran oförändrad.

Västmanlands och Västerbottens län sticker ut bland företagskonkurserna i landets län. Västmanlands län ökar med 233 procent och Västerbottens län med hela 267 procent.

– I Västmanland och Västerbottens län var det framförallt små inaktiva bolag inom bland annat byggindustrin som gick i konkurs under augusti månad. Även här rör det sig om små volymer, men som såklart kan få stor inverkan i en mindre stad, säger Richard Damberg, ekonom på UC i ett pressmeddelande.

Konkurserna inom Byggindustrin ökar med 49 procent, hotell- och restaurangbranschen med 41 procent och segmentet partihandel ökar med 32 procent.

– Konkurserna ökade under hela 2017 och under hela 2018 i de här branscherna. Ökningen har skett från låga nivåer men trenden är tydlig. UCs undersökningar har visat att andelen oseriösa bolag är stort bland konkursade bolag. Var fjärde bolag i konkurs har egenskaper som pekar på att det är ett oseriöst eller bedrägligt bolag. Den andelen har dessutom ökat över tid, kommenterar Richard Damberg.

Sett på årsbasis har antalet företagskonkurser ökat med 12 procent i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa