Kluster för batteritillverkning skapas i Skellefteå

Bo Normark, batteriexpert vid den europeiska organisationen InnoEnergy, lanserade på konferensen Energy ConFusion deras satsning i Skellefteå där de ska samarbeta med Skellefteå Science City, Skellefteå kommun och Skellefteå Kraft. ”Målet är att det här ska bli den ledande regionen i Europa när det gäller tillverkning av batterier”, säger Bo som har sina rötter i Boliden.

5 juni 2019 17:26

Bo Normark berättar för Norran Affärsliv att en av hans största inspirationskällor i livet varit hans kraftfulla mamma, riksdagskvinnan Hagar Normark.

– Hon såg ingenting som omöjligt och gick sin egen väg. Trots att hon var socialdemokrat startade hon ett privat dagis i Boliden, berättar han.

Hagar Normark satt i 15 år i riksdagen och hon avled för två år sedan 98 år gammal.

– Även mot slutet av sitt liv hade hon en mycket positiv syn på framtiden, säger Bo.

Han utbildade sig till civilingenjör på Chalmers och sedan jobbade Bo i 38 år hos ABB i Ludvika, bland annat som global chef för ett affärsområde. Sedan 2013 har han arbetat för InnoEnergy. Han sitter också i ett flertal företagsstyrelser och är bland annat ledamot i Kungliga Ingenjörsakademien.

Bo har varit med under hela Northvolts resa fram till idag och i hans föredrag på Energy ConFusion lyfte han fram dem som den ”lysande stjärnan” på batterifronten i Europa.

InnoEnergy har varit drivande när det gäller skapandet av European Battery Alliance som handlar om att Europa ska ta täten när det gäller den globala batteriproduktionen.

– När vi drog igång detta i oktober 2017 var tio organisationer engagerade och nu är vi uppe i 300. Northvolt är den enda batteriproducenten med europeiska ägare. De övriga ägs av asiatiska företag.

InnoEnergy har bidragit till att Northvolt kunnat komma in i EU-kommissionens finrum och de har också hjälpt till med finansieringsfrågor.

– Vi har under den här resan lärt oss mycket av Northvolts framgångar som andra företag kan ha nytta av.

Att InnoEnergy nu väljer att satsa i Skellefteå beror på att det här från scratch kommer att skapas ett för Europa unikt batterikluster.

– Det ska bli jättespännande att följa den utvecklingen från ax till limpa och vi kan också hjälpa till med utbildningar som förser företagen i klustret med kompetenta medarbetare.

I klustret räknar han även med att företag och organisationer från Österbotten kommer att finnas med.

– I Norge pågår också en spännande utveckling, bland annat med en planerad batterifabrik i Mo i Rana.

I samband med konferensen hälsades Bo Normark och InnoEnergy välkomna till Skellefteå på scenen av Skellefteå kommuns näringslivschef Bengt Ivansson, Sanna Orellano, marknadsutvecklare vid Skellefteå Science City och Skellefteå Kraft som representerades av Fredrik Jonsson, utvecklingschef och Patrik Grantås, marknadschef. Bo passade också på att ta på sig en Skellefteåmössa.

– Det här känns riktigt bra, säger Bo Normark.

Bengt Ivansson passade också under konferensen på att berätta att Energy ConFusion även kommer att genomföras 2020. Detta sker då 26-28 maj.

– Hela norra Sverige förtjänar uppmärksamhet inom det här området och Energy ConFusion är en viktig pusselbit. Det placerar vårt näringsliv i rätt sammanhang dels internationellt och dels tillsammans med både startups och ledande företag, säger Bengt Ivansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa