Kineser söker nya turistmål i Norr- och Västerbotten

Ren luft och klarblå himmel är attraktionskraft tillräckligt för att motivera besöksgrupper ända från Kina. För en norrbottning är fri sikt uppåt vardagsmat. För en kines är det rena himmelriket. Va, ingen smog!?

28 juli 2017 09:20

Det rapporterar Piteå-Tidningen.

Och kombinerat med exotisk natur, ren luft, tallar, granar, renar, lugn och ro är det bara nästan för mycket.

Just nu är tio företrädare för stora kinesiska resebolag på rundtur i norra Sverige. De har gjort Skellefteåområdet, är nu i Piteå och kommer att åka vidare till bland annat Luleå, Älvsbyn, Jokkmokk och ytterligare några orter i norr.

– Meningen är att dessa representanter ska gilla regionen och så småningom sy ihop regelbundna turistresor för grupper från sina hemtrakter i Hangzhou, förklarade Ulf Nårsa från företaget North Sweden Event & Resor som ligger bakom kinesernas intåg för PT.

I staden Hangzhou ryms hela Sveriges befolkning. I hela Kina finns 1,4 miljarder. Många gillar att resa. Många har pengar – och norra Sverige är exotiskt.

Kineserna själva var lyriska när PT tog dem på pulsen under ett fikastopp ute på gräsmattan i ett privat egnahem i Öjebyn.

– Det här är enorma kontraster för oss. Den friska luften känns fantastisk, underströk Huang ahi Ahong.

– Människorna här är väldigt gästfria och välkomnande, mycket trevliga, konstaterade Qian Jun.

– Vi fotograferar och filmar allt för att skaffa full dokumentation inför framtiden, förklarade Zhou Gang.

Detta blev också högst uppenbart även under PTs samtal med bolagsföreträdare – som filmades och fotograferades oavbrutet av övriga gruppmedlemmar.

Jan Westerberg/ Piteå-Tidningen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norran Affärsliv

Ämnen du kan följa