Interna karriärer stöttas hos Martinsons

Robert Vikström började på sågen i Kroksjön för 16 år sedan som truckförare, efter en tid som planerare av transporter blev han i mars i år account manager på säljsidan.

12 oktober 2018 16:13

– För den som vill utvecklas och kan argumentera för detta finns det goda möjligheter att hitta nya arbetsuppgifter inom Martinsons, säger Robert Vikström.

Han kommer ursprungligen från Norsjö och började sin yrkesbana som undersköterska på korttidsboendet Vinkelbo, kombinerat med att jobba i skoterverkstaden hos företaget Norsjö Aktiv.

Intresset för träindustrin fick Robert när han gick en utbildning hos Lernia med praktik hos träindustrierna i Norsjö.

– Det slutade med att jag fick jobb hos Assi Domän i Kvarnåsen. Där arbetade jag i lagret under två år innan jag fick jobb på sågen i Kroksjön.

På sågen var han bland annat truckförare.

– Jag var sugen på att gå vidare i min utveckling och engagerade mig fackligt. Blev då både skyddsombud och försäkringsrådgivare.

Han gick ett flertal utbildningar och efter en utbildning på 1,5 år i lean har han varit förändringsledare och teamledare inom Martinsons.

– Det var jätteintressant och jag fick då möjlighet att lära känna flera delar av verksamheten.

Därefter vikarierade han som lastningsplanerare för specialtransporter.

– När vikariatet var slut skulle jag gå tillbaka till jobbet som truckförare, men det hade jag ingen lust med så istället sökte jag jobbet som säljare av trästommar.

Han fick tjänsten och i mars 2018 flyttade Robert in på kontoret i Kroksjön där han nu arbetar tillsammans med tre andra säljare av stommar.

– Jag fick höra att jag inte skulle bli förtvivlad om jag inte sålde något under första året, men det lyssnade jag inte på. I maj sålde jag min första stomme och hittills har jag sålt stommar till 13 olika objekt så det har gått riktigt bra.

Robert Vikström känner nu att han kommit rätt i sin yrkesroll.

– Jag har fått känna lukten av råmaterialet, se den färdiga produkten ute i fabriken och nu får jag sälja den. Det känns genuint och det har varit nyttigt för mig. I min resa genom företaget har jag förstått vilket starkt varumärke Martinsons blivit.

– Jag får ett lyckorus efter varje tecknad order och ytterligare ett lyckorus när jag sett att allt fungerar fram till färdigt bygge, fortsätter Robert.

Han konstaterar att hans intresse för människor är den största tillgången i det nya jobbet.

– Som truckförare på utlastningen hade jag också nytta av min sociala kompetens i samverkan med lastbilschaufförerna och nu får jag utlopp för detta hela dagarna.

Han berättar att det finns en uppmuntrande inställning från Martinsons HR-avdelning och från cheferna när det gäller medarbetare som vill avancera. Men Robert betonar kraftfullt att hans jobb som säljare inte är mer viktigt än truckförarens.

– Vi behövs alla för att verksamheten ska fungera bra, avslutar Robert Vikström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa