I huvudet på Skellefteå Krafts nye vd

Joachim Nordin, tillträdde tjänsten som vd och koncernchef för Skellefteå Kraft den 1 juli. Innan han 2014 började här som ekonomichef hade han jobbat länge inom industrin, bland annat 14 år hos Scania. Joachim konstaterar att Skellefteå Kraft är det mest komplexa företag som han arbetat för, vilket han gillar.

26 juli 2019 16:30

Men vi tar det från början. Joachim Nordin föddes och växte upp i Umeå. Efter att ha gått fyraårigt tekniskt gymnasium utbildade han sig till civilekonom vid Umeå universitet. Parallellt med studierna var han aktiv som fotbollsspelare i IFK Umeå.

– Jag var forward och producerade en hel del mål, berättar Joachim.

Efter civilekonomexamen började han se sig om efter jobb och ville också hitta en bra klubb att spela för.

– Det hela slutade med att jag fick jobb hos Scania i Luleå som tillverkar chassikomponenter till lastbilar. Där kom jag från början att arbeta med logistikutveckling, för att sedan bli controller och ekonomichef och jag blev värvad till IFK Luleå som då spelade i division 1.

Han berättar att tiden som fotbollsspelare på många sätt har format hans sätt att tänka.

– Jag är en lagspelare och har sett hur viktigt det är att få hela teamet att dra åt samma håll.

2006 flyttade Joachim och familjen till São Paulo i Brasilien där han blev ekonomichef för Scanias industriella system i Sydamerika.

– Där arbetade cirka 3 000 personer och jag satt också med i ledningsgruppen under de fyra åren som jag hade den tjänsten.

Hemlängtan blev till sist för stor för hela familjen som består av frun Marie och två döttrar. Möjligheten fanns för Joachim att arbeta hos Scania i Södertälje.

– Men det kändes inte rätt. Både jag och Marie ville återvända till norra Sverige. När jag erbjöds tjänsten som ekonomichef hos Franke Futurum i Byske gjorde vi slag i saken.

Hos dem började han 2009 och redan från början fick Joachim med sin breda erfarenhet höra att han nog så småningom skulle hamna hos Skellefteå Kraft

– Många sa att det var den allra bästa arbetsgivaren i regionen och detta har jag fått många bevis för att det stämde sedan jag började hos Skellefteå Kraft.

Han var också mycket imponerad över verksamheten hos Franke Futurum.

– Även om företaget ingår i en stor koncern hade vi möjlighet att arbeta självständigt och det gjordes på ett bra sätt vilket inte minst visade sig när det gäller lönsamheten.

2014 blev han ekonomichef hos Skellefteå Kraft och insåg snabbt att det här var ett företag som passade honom bra.

– Verksamheten är mycket komplex med många olika affärsmodeller. Jag gillar också att företaget under Hans Kreisels ledning tagit steget till att bli en viktig nationell aktör när det gäller omställningen av energisystemet till 100 procent förnybart och att vi på så sätt kan bidra till att lösa klimatfrågan.

Under åren som ekonomichef har han varit involverad i det mesta när det gäller utvecklingsarbetet inom Skellefteå Kraft.

– Jag gillar den lösningsinriktade kulturen som finns i företaget och jag tror inte på en filosofi som går ut på att optimera varje del för sig, utan det gäller att ha en helhetssyn ungefär på samma sätt som man tänker i Skellefteå AIK.

Han kommer också att fortsätta att driva det principstyrda förbättringsarbetet som Skellefteå Kraft sjösatte 2017.

– Målet är att alla medarbetare ska drivas av samma värderingar och principer. Detta sker med utgångspunkt i visionen ”Bästa energiföretaget för Sverige”. Det har varit en intern resa för att utveckla kultur och arbetssätt och skapa en lärande organisation där vi fullt ut tar tillvara varje medarbetares engagemang och kompetens.

Under det senaste året har Joachim varit vice vd och sedan Hans Kreisel slutade den 1 april blev han tillförordnad vd.

Joachim har tidigare på fritiden varit mycket engagerad som ledare inom fotbollen. Bland annat under en period som tränare för IFK Umeås damer och som instruktör för fotbollsgymnasium och länslag i fotboll och på senare år som ungdomsledare i Myckle.

– Fast detta har jag svårt att hinna med numera. Jag håller igång min egen kropp genom att jogga och gå på gym och dessutom är jag en hängiven, men inte så bra golfspelare. Flugfiske i till exempel Vindelälven är också ett stort intresse, avslutar Joachim Nordin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa