– Vi siktar på att alla tillstånd och långsiktiga avtal är klara under det här året. Sedan krävs det cirka ett års projektering och därefter börjar bygget, förhoppningsvis i slutet av 2019, berättar Michael Almenäs som i april rekryterades som affärsutvecklare för RTN och som nu blivit vd för bolaget.
När det sedan gäller den andra etappen fram till Glommersträsk ligger den ett år senare än den första och sedan återstår sträckan mellan Glommersträsk och Arvidsjaur.
Skanska ska bygga upp ett företag som fått namnet SPV Traintech AB, vars affärsmodell bygger på att de ska hanterar de stora investeringarna, bygget och långsiktiga avtal med kunderna.
Nu gäller det att staten också går in med slantar i satsningen på infrastrukturen. RTN förhandlar även med Europeiska Investeringsbanken, EIB, om ett lån till delar av insatsen. Tanken är att EIB skulle kunna finansiera upp till 50 procent av järnvägsinvesteringen.
– EIB genomför nu en analys kring detta, säger Mikael Almenäs.
RTN:s ansökan till Trafikverket om att järnvägen mellan Jörn och Arvidsjaur ska få användas i 50 år för tågtester har också rullat vidare i processen.
– Den ligger nu hos Transportstyrelsen för beslut, berättar Michael Almenäs.
På seminariet berättade Helena Leufstadius, vd för branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik, att det inom en snar framtid kan bli aktuellt med krav på att alla tåg som köps in i Sverige ska vara vintertestade.
– Detta kan vara ett faktum redan i december. Det är helt rätt tajming på etableringen av en tågtestbana. Den har alla förutsättningar att bli en succé, säger hon.
Björn Westerberg, vd för branschorganisationen Tågoperatörerna, lovordade också satsningen.
– Det är helt otroligt att det inte redan finns en tågtestbana av det här slaget. I Sverige ska det satsas tusentals miljarder kronor på järnvägen i framtiden och då behövs verkligen den här anläggningen, konstaterar han.
Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå, berättade att uppslutningen bakom testbanan är total från lokal nivå till regeringen.
– Testbanan kommer att etableras frågan är bara när, säger han.
RTN och Skanska har hittills satsat 15 miljoner kronor i projektet under de senaste fem åren.
– Det har handlat om att undersöka banan och möjligheterna att driva testverksamhet här. Nu har vi nått en tröskel där det gäller att se till så att det blir av, berättar Lars-Åke Tjernström, idégivare och grundare av RTN.
De företag som RTN idag förhandlar med är SJ, Norges Statsbaner, danska DSB, tyska DB, tågtillverkarna Bombardier, Alstrom, Hitachi och Stadler samt Knorr-Bremse som tillverkar bromssystem.
På Testbanan ska tåg, lok, komponenter, kraftöverföring, signalsystem och infrastruktur testas. Dessutom blir det en plats för forskning och utveckling inom järnväg med kunder från hela Europa.
På seminariet framkom att det även finns annat än tåg som kan testas.
– Man har till exempel haft stora problem med spårvagnarna som satts in på Tvärbanan i Stockholm vilka har svårt med vinterklimatet. De körs idag bara med 70 procents kapacitet, säger Mikael Almenäs.