Herman Hedning fick fortsatt liv

Hösten 2018 beslutade förlaget att serietidningen Herman Hedning skulle läggas ned. Skaparen och tecknaren Jonas Darnell ville annat. ”Kickstarterkampanjen lyckades bra”, konstaterar han

31 maj 2019 16:30

Jonas Darnell besöker Skellefteå som en del av Nordskenshelgen. Men det är inte första gången. Hans debut var 2014. Den här gången pratar han vid flera tillfällen, bland annat om serieskapande och crowdfunding.

– Jag gillar det här, lite som Comic Con i Stockholm, säger Darnell.

Direkt han slår sig ned för signering så växer en kö fram.

Mer än 30 år i branschen

Jonas Darnell är en av Sveriges mest erfarna serietecknare. Han började redan 1986 och tecknade då bland annat 91:an.

– Redan vid den tiden såg man en dipp, att försäljningen av serietidningarna minskade.

1988 presenterades Herman Hedning för världen då den fick en plats i Fantomen.

– Den var som en blandning av alla serier jag tycker är roliga, allt från Kvast-Hilda till Asterix, med flera.

Egen tidning

Serien blev en succé. 1998, Tio år senare förärades Herman Hedning en egen tidning.

Efter 20 år som tidning beslutade förlaget, Egmont, hösten 2018 att Herman Hedning skulle läggas ned. Sista numret fick namnet ”Domedag”. I mörkret såg Jonas Darnell också en möjlighet. Han hade gjort crowdfundingprojekt på Kickstarter tidigare, så varför inte …

– Jag hade gjort några samlingsböcker och sökte då pengar via Kickstarter. Jag tänkte att jag kan väl få in några hundra tusen för att göra en tidning, men jag hade ingen uppfattning om hur många fans Herman Hedning kunde ha.

Jonas blev överraskad. Den trogna följarskaran var stor.

– Som serieskapare är man ensam. Jag har följare på Facebook och får mejl och mess, men hade då ingen uppfattning om hur många som är en trogen kärna.

– Förr i världen fanns alltid serietidningshyllan som ett skyltfönster.

Framgångsrik

Kickstarterkampanjen i januari och februari i år gav knappt 1,7 miljoner och 1891 personer stöttade den, den nästa mest framgångsrika svenska Kickstartern.

Jonas Darnell hade hoppats på 100 000 kronor och konstaterar att han ”inte ens kunde fantisera” om att det skulle gå så bra som det faktiskt gick.

Ny kampanj

En förlängning på Crowdox är också gjord och nu är antalet supportrar över 2300 och beloppet har dragit över 2 miljoner kronor.

– 2500 är prenumeranter i dag. Vi trycker 5000 exemplar och de andra säljs hos ytterligare 825 försäljningsställen, säger Darnell som är hoppfull att tidningen nu kan leva vidare.

Han berättar att ytterligare en Kickstarterkampanj är på gång, för den femte samlingsvolymen om Herman Hedning.

– Det blir nog åtta-nio samlings böcker totalt. Jag har 2500 sidor att utgå från hemma.

Crowdfounding

Kickstarter är en av de mest kända sajterna för crowdfunding, gräsrotsfinansiering, på webben. En annan liknande är Indieagogo. En entreprenör registrerar och presenterar sitt tilltänkta projekt på sajten. Därefter kan investerare eller möjliga framtida kunder sponsra med pengar för att finansiera den produkt eller den tjänsten som projektet ska ta fram.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Andersson

Ämnen du kan följa