Fyra nya spelutbildningar på gång i Skellefteå

Hösten 2020 kan fyra nya YH-utbildningar som har anknytning till spelindustrin startas i Skellefteå. Ansökningarna, som hanteras av Arctic Game Lab, lämnas in i mitten av juni och projektledaren Magnus Johansson har stora förhoppningar om att utbildningarna blir av eftersom hela IT-branschen lider av kompetensbrist.

31 maj 2019 16:48

Magnus Johansson, som arbetar hos Goodbye Kansas i Skellefteå, är inhyrd som projektledare hos Arctic Game Lab. När Norran Affärsliv möter Magnus på Nordsken berättar han att förra omgången när ansökningar om nya YT-utbildningar gjordes fick Arctic Game Lab fyra utbildningar beviljade, tre i Umeå och en i Boden.

– Det blev mycket lyckat och nu vill vi satsa mer i Skellefteå och har Skellefteå kommun med oss i ryggen. Totalt söker vi fem utbildningar, fyra i Skellefteå och en i Boden, berättar Magnus Johansson.

Tanken är att tre av de aktuella utbildningarna i Skellefteå ska ske i regi av företaget Changemaker Educations.

– De driver idag indiespelsutbildningen i Boden och rankas, tillsammans med The Game Assembly som kör utbildningarna i Umeå, som bland de absolut bästa i världen på utbildningar som berör spelindustrin.

De tre utbildningarna som Changemaker Educations planerar att starta i Skellefteå är:

Utvecklare - mobila plattformar

– Där får de studerande lära sig att utveckla mjukvara, inklusive appar, webbapplikationer och spel.

Interaktionsdesigner

– Här får man lära sig designa, strukturera och producera digitala produkter, system och tjänster med särskilt fokus på användbarhet, tillgänglighet, innovation och kundupplevelse.

Creative Product Manager

– De studerande lär sig här att leda iterativa utvecklingsprocesser som leder fram till en digital upplevelse, tjänst eller produkt - och sedan ta fortsatt ansvar för denna.

Dessutom kommer en utbildning att drivas av Skellefteå YH med medarbetare från Goodbye Kansas som lärare.

– Det är en grafikutbildning inriktad mot avancerad grafik för film, visualisering och spel med fördjupningar inom Real-time och Virtual Production, berättar Magnus Johansson och betonar att detta blir ett bra komplement till den utbildning i digital design som Luleå tekniska universitet sedan tidigare driver i Skellefteå.

Förutom utbildningarna i Skellefteå vill Arctic Game Lab även starta en till utbildning i Boden. Den här gången för mjukvarutestare.

I Skellefteå är tanken att utbildningarna ska genomföras på Campus Skellefteå.

– Varje utbildning kommer att ha 20 platser så om vi får igenom ansökan blir det bra fart på Campus, säger Magnus.

För att en utbildning ska godkännas av Myndigheten för yrkeshögskolan ska det finnas 50-100 utlovade jobb för de studerande.

– Här har vi över 200 utlovade jobb och vi klarar också med råge antalet praktikplatser som är mycket viktiga för YH-utbildningarna. Vi har 100 utlovade praktikplatser per utbildning. Det är ju inte bara spelindustrin som behöver folk och som har nytta av deras kompetens, avslutar Magnus Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa