Fyra företag från Skellefteå i toppen på Västerbottens tillväxtliga

Fyra Skellefteföretag placerade sig på Almis tio- i-topp-lista när det gäller tillväxten. Högst upp placerade sig Wikan Personal Botnia som kom på en andra plats. Tillväxtföretagen firades idag vid en ceremoni på länsresidenset i Umeå.

7 december 2017 17:19

En gång om året publicerar Almi Företagspartner listan med de tio snabbast växande företagen i Västerbotten. Tillväxten mäts som omsättningsökningen det senaste bokslutsåret. Företagen ska ha mellan 5 och 250 anställda och visa ett positivt resultat.

Vinnare 2017 blev Umeföretaget Omnio med en omsättningsökning på 562 procent. Omnio verkar inom naturvetenskaplig och teknisk forskning och utveckling.

Wikan Personal uppvisar en ökning med 426 procent.

Bemannings- och rekryteringsföretaget Wikan Personal grundades 2011 i Kristianstad av den tidigare Skelleftebon Dan Samuelsson och i Skellefteå var det hans svåger, Kenneth Vidmark och dennes son Tomas, som startade upp verksamheten i ett separat bolag.

Från starten i februari 2015 har det gått snabbt. Första året hade företaget i snitt 18 årsanställda och omsatte 8,5 miljoner kronor och gjorde en minimal förlust. 2016 växte personalstyrkan till 77 årsanställda och en omsättning på 45 miljoner kronor. Under 2017 väntas omsättningen öka närmare tio procent.

– Vi har ungefär 40 procent tjänstemän och 60 procent kollektivanställda. Som mest har vi haft drygt 110 konsulter anställda, berättar Kenneth Vidmark.

– Jättekul att vi uppmärksammas på det här sättet. Den lokala känslan har varit vår främsta framgångsfaktor. Många av våra kunder uppskattar att vi är lokala och brinner för Skellefteå, inflikar Tomas Vidmark.

BE Trädgård, som driver Bergliden Trädgård och Blomsterslottet i Skellefteå, har ökat sin omsättning  med 175 procent och hamnar på sjätte plats.

Nuiteq har under senare år haft stora framgångar med sin mjukvara för utbildning på pekskärmar och multitouch.Företaget har kunder i över 70 länder i världen. Nyligen vann grundaren Harry van der Veen det internationella priset Best Global EdTech Leader. Nuiteq hamnar på nionde plats med sin ökade omsättning på 125 procent.

Urkraft är ett av norra Sveriges mest framgångsrika företag när det gäller att vägleda människor till nya jobb och möjligheter. Urkraft startade sin verksamhet 1988 och har i dagsläget 13 anställda, alla stationerade på Campusområdet i Skellefteå. Det handlar om ett socialt företag där all vinst återinvesteras i verksamheten och det övergripande målet är att integrera människor som har stora svårigheter att få och/eller behålla ett arbete, i arbetsliv och samhälle. Med sin ökning av omsättningen på 125 procent hamnar Urkraft Service på plats nummer 10.

– Det här var första året som något socialt företag hamnade på Almis tillväxtlista. Det visar på att ett socialt företag är ett riktigt företag och inte bara något gulligt. Det visar också att ett socialt företag kan vara ett hållbart företag. Vi har faktiskt funnits i 29 år, säger Katrin Lundmark, arbetande styrelseordförande för Urkraft Service.

Almis Västerbottens Tillväxtliga

1  Omnio AB                                            Umeå  >550 procent

2 Wikan Personal Botnia AB                   Skellefteå       >425

3  Stensele Vård AB                                  Storuman        >400 procent

4  Åsele Gård AB                                      Åsele   >375 procent

5 Elinstallatören i Umeå AB                    Umeå  >200 procent

6 BE Trädgård AB                                   Skellefteå        >175 procent

7 JZ Elteknik AB                                     Vännäs            >150 procent

8 Clockwork Umeå AB                            Umeå  >125 procent

9 Natural User Interface Technologies AB Skellefteå     >125 procent

10 Urkraft Service AB                               Skellefteå        >125 procent

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa