Film om hjärnans kraft ger henne en resa till Hollywood

20 november 2015 13:25

En kort film som hinner väcka tankar om både vår existens och vår omvärld, med budskapet att hjärnan aldrig varit viktigare än nu. Så skulle det vinnande bidraget i Skellefteå Krafts filmtävling ”Hjärnpower” kunna beskrivas. Vinnaren i heter Serafime Yaiya Siekas och hon vinner nu en resa till Hollywood.

Närmare 50 filmbidrag lämnades in på temat hjärnans kraft. Till slut  kunde juryn enas om filmen Hjärnpower, gjord av Serafime Yaiya Siekas, 25 år, till vardags regissör och artist i Stockholm. – Det här är en otroligt välgjord film. Jag tycker att Serafime Yaiya Siekas har träffat helt rätt och vi ser framemot att få använda filmen för att sprida budskapet om Hjärnfondens viktiga arbete i fler sammanhang, säger Christoffer Svanberg, affärsområdeschef marknad, Skellefteå Kraft.

Vinnaren får nu ett resepresentkort till ett värde av 40 000 kr, som kan ta henne på en resa till Hollywood. Ytterligare nio filmare får hedersomnämnanden och även deras filmer kommer att användas av Skellefteå Kraft i syfte att uppmana tittaren att utforska och utmana det kraftfullaste verktyg människan har – hjärnan. – Med den här tävlingen ville vi försöka synliggöra Hjärnfondens viktiga arbete genom att bland annat få svar på frågan: Vad kan vi göra för att bygga ”hjärnpower”? Det fick vi, säger Christoffer Svanberg. – Jag är jätteglad och tycker att tävlingen är ett bra initiativ som lyfter en viktig fråga som berör oss alla. Känner mig inspirerad att skapa ännu mer film och sprida budskapet om hjärnpower, säger Serafime Yaiya Siekas.

Juryns motivering till det vinnande bidraget lyder: ”En välgjord film som under 14 korta sekunder hinner väcka tankar om den värld vi lever i och individens roll i denna. Att hjärnan aldrig varit viktigare än nu blir ett tydligt budskap. Det krävs att hjärnans kapacitet nyttjas för att vi som individer ska utveckla nya innovationer som kan påverka framtiden på ett positivt sätt – det krävs hjärnpower!”.

2-10:a pris Mental träning - muskelpower från hjärnan Av Lindbäck production

Kropp & Sinne Av Adam & Herman

Hjärnpower hela livet Av: Caitlin

Hjärninnovation Av: Jokuc

Brainstorm Av: Ymperia, Carola Siekas

Logic will get you from a to z, imagination will get you everywhere Av: Theresa

Professor Klot Av: Ymperia, Janne Bengtsson

Träna din hjärna Av: Venus & Alessandro

Är det någonsin fullt? Av: Unit B Production

Juryn bestod av: Eva Beling, film- och tv-producent, Beling Films samt ordförande i Women in Film and Television Sweden Christoffer Svanberg, affärsområdeschef marknad, Skellefteå Kraft Anna Hemlin, tillförordnad generalsekreterare och verksamhetschef, Hjärnfonden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa