Europas största har blivit ännu större

”Det här är alldeles rätt i tiden. Vi behöver det här arkivet för att få fram de metaller som krävs för den gröna omställningen.” Det sa SGU:s generaldirektör Lena Söderberg när det nya borrkärnearkivet i Malå invigdes.

7 februari 2019 17:07

Nu är den nya delen av borrkärnearkivet i Malå klar. Utbyggnaden innebär att lokalytan utökas från 7 000 till 11 000 kvadratmeter, vilket både gör det möjligt att ta emot fler borrkärnor och att utöka kapaciteten för kartering och provtagning.

Redan idag förvaras här fyra miljoner meter borrkärnor från drygt 18 000 borrhål, vilket gör arkivet till det största i sitt slag i Europa.

Efterlängtat

Men nu är det knökfullt och att utbyggnaden var efterlängtad i Malå gick inte att ta miste på:

– Fantastiskt roligt. Vi har hållit på i fyra år med förberedelserna och nu står vi här med ett färdigt hus, sa Erika Ingvald, enhetschef vid SGU.

Jag vill att SGU:s närvaro i Malå ska förstärkas och då är det här en bra grund för fortsatt utveckling.

Landshövding Magdalena Andersson, som klippte bandet, framhöll också att det här var en speciell dag. Inte bara för Malå, utan för hela Västerbotten och Sverige.

Första steg

– Svenska mineraler och malmer har skapat jobb, välfärd och tillväxt i hela landet, sa hon.

Kommunalrådet Lennart Gustavsson (V) har i flera år jobbat för en utbyggnad av borrkärnearkivet i sitt tidigare uppdrag som ordförande för Georange. Han ser det här som ett steg i rätt riktning som förhoppningsvis ska följas av fler:

– Jag vill att SGU:s närvaro i Malå ska förstärkas och då är det här en bra grund för fortsatt utveckling. Och när man pratar om statlig närvaro på landsbygd och glesbygd borde det här vara ett synnerligen lämpligt exempel.

Hoppas på jobb

I det ligger även en förhoppning om att personalstyrkan vid SGU:s kontor i Malå ska utökas. Utbyggnaden i sig innebär ingen sådan utökning.

– Det blir inga nyanställningar i det här skedet. Men vi jobbar för det, sa Erika Ingvald.

Som Norran tidigare berättat hade också kommunalrådet bjudit in den nye näringsministern Ibrahim Baylan (S) att vara med på invigningen.

Ministerbesök

Ministern hade dock inte möjlighet att delta, åtminstone inte personligen. Däremot medverkade han i ett filmat inslag, där han både gratulerade och lovade att besöka Malå:

– Jag ser fram emot att vid ett senare tillfälle komma på besök, sa Ibrahim Baylan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Enkvist

Ämnen du kan följa