De vann regionfinalen i Venture Cup

På torsdagskvällen utsågs de regionala vinnarna i Venture Cups tävling ”Startup” vid ett event på The Great Northern i Skellefteå. Årets vinnare ska skapa en friktionsfri bostadsmarknad, öka lönsamheten för frisörer, framställa biomaterial med skogen som drivmedel och rädda liv.

18 maj 2017 22:41

De fyra teamen belönas nu med 50 000 kronor var och med en nominering till Sverigefinalen där mer pengar står på spel.

Under regionfinalen delade Venture Cup ut fem priser: Game Changer, Impact Maker, Student Superstart, Top Tech och en plats i No Plan B:s tillväxtskola. Vinnarna blev umeföretagen HiloProbe och Mowida, Bara Bättre från Örnsköldsvik och Organofuel Sweden från Sundsvall.

Mowida  tog hem priset Impact Maker och  dessutom fick de Publikens Pris som röstades fram av deltagarna på eventet. De har utvecklat en tjänst som dels gör det enklare för bostadssökande att hitta boende och som förenklar för uthyrare att administrera och hyra ut boenden. Plattformen matchar uthyrare och sökande utifrån olika kriterier.

– Att ha vunnit känns fantastiskt. För första gången i våra liv har vi den ekonomiska möjligheten att lägga hela vår själ och tid på att bygga upp ett företag som vi så oerhört starkt tror på och som vi vet kan hjälpa hela världen, säger Meiju Vartiainen från Mowida.

Bara Bättre, som både kammade hem priset Student Superstart och en plats på No Plan B:s tillväxtskola i Skellefteå, var lyckliga efter vinsterna.

– Dessa två vinster betyder fantastiskt mycket. Nu kan vi fortsätta jobba vidare med vår dröm och snabbare gå framåt på marknaden. Dessutom är detta ovärderligt för oss marknadsföringsmässigt, säger Linnéa Elfving i Bara Bättre.

Företaget hjälper chefer att kommunicera ekonomi med sina anställda på ett lättbegripligt sätt. Detta ska höja lönsamheten för frisörer.

Priset Game Changer vann HiloProbe som utvecklat ett test som ska rädda liv. Deras nya metod används för att diagnostisera och prognostisera tjocktarmscancer.

– Det känns superkul att vinna, det betyder väldigt mycket för oss som litet företag att få en sådan god merit. Dessutom är vinstpengar såklart värdefullt, säger Lina Olsson från HiloProbe.

Vinnare av priset Top Tech blev Organofuel Sweden som har utvecklat en teknologisk plattform som möjliggör ett unikt sätt att framställa biomaterial och biodrivmedel med skogen som startmaterial.

– Denna vinst öppnar upp nya dörrar till kunder, investerare och samarbetspartners. Nu kan vi jobba vidare med att kommersialisera vår teknologi, säger Italo Sanhueza från Organofuel Sweden.

Årets tävling slog rekord i antalet tävlanden. Under torsdagskvällen fick över 100 personer på The Great Northern i Skellefteå se vinnarna ta emot sina utmärkelser.

– Det har varit så roligt att få följa de tävlande under denna vår. Alla har gjort ett grymt bra jobb. Juryn var så imponerad av finalisterna och efter långa diskussioner på jurymötet kunde vinnarna utses. Med så grymma team bland de tävlande är jag övertygad om att vi kommer se mer av många av dem i framtiden, säger Venture Cup Nords regionchef Hillevi Lindelöf.

 

Venture Cup är en ideell organisation med uppdrag att främja tillväxt och entreprenörskap i Sverige. I region nord ingår Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa