Cyborg som spelar jordbävningsmusik

Cyborgaktivisten Moon Ribas var först ut som talare på konferensen Creative Summit som under onsdagen genomfördes i Skellefteå. Hon har opererat in sensorer i fötterna som känner av alla världens jordbävningar. På konferensen framförde hon ett musikstycke på trumma som bygger på vibrationer från 50 års jordbävningar i Sverige.

12 juni 2019 17:35

Cyborger och algoritmer var temat för årets upplaga av Creative Summit. En cyborg är en organism som består av såväl biologisk vävnad som syntetiska delar.

Moon Ribas är en spansk avantgardeartist och cyborg. Hon är mest känd för sin utveckling av och insättning av implantaten som får henne att känna jordbävningar genom vibrationer. Från början, 2013, satte hon in dem i armbågarna.

– Men jag flyttade dem sedan till fötterna som passade bättre för att ta emot vibrationerna, berättar hon.

Sensorerna, som har trådlös kontakt med seismografer runt om i världen, vibrerar på olika nivåer beroende på jordbävningens intensitet.

– Den kraftiga jordbävningen i Nepal 2015 som dödade tusentals människor var en fruktansvärd upplevelse.

Vibrationerna från sensorerna använder hon för att skapa musikstycken och dansföreställningar.

Moon Ribas grundade 2010, tillsammans med Neil Harbisson, Cyborg Foundation, en internationell organisation som uppmuntrar människor att bli cyborger.

– Vi försvarar också människans rätt att modifiera sig själv och leva som en cyborg.

När det gäller cyborger delar hon upp dem i tre grupper, psykologiska, biologiska och neurologiska.

– Till psykologiska cyborger kan man räkna de som ser sin mobiltelefon som en del av sig själv, berättar Moon.

Som exempel på andra cyborger tar hon en man som gjort ett implantat som gör att han kan känna av förändringar i väderleken och en annan man med ett inplantat som kan känna av kvaliteten på luften.

Dessutom är Moon Ribas en av grundarna till Transpecies Society som ger röst åt människor med ickemänskliga identiteter.

– Dessa ser sig inte som hundra procent människor.

Tidigare bar hon örhängen som vibrerade för att mäta hastigheten hos de som vandrade bredvid henne på gatorna.

– I London är de snabbast och man går också ganska fort i Stockholm. På Balkan går de mest långsamt.

Hon har också testat att sätta in ett inplantat på en plats i munnen där hon saknade en tand.

– Med detta inplantat kunde jag kommunicera med Neil som också satt in ett inplantat i munnen. På så sätt kan man hålla kontakt med varandra på ett helt nytt sätt, även på platser där det inte finns någon luft.

På konferensen som genomfördes på Nordanåteatern, föreläste även den engelske VR-experten Oliver Cleveley-Jones som demonstrerade hur man rent fysiskt kan känna på saker i den virtuella världen.

Andra föreläsare var Savannah Niles från USA, som designar interaktiva upplevelser och den brasilianske VR/AR-experten Lucas Rizzotto. Karen Stolzenberg designar upplevelser både virtuellt och i verkligheten och på talarlistan fanns även hjärnforskaren Sissela Nutley som forskar kring sambandet mellan sociala medier och psykisk ohälsa bland unga. David Eriksson från North Kingdom pratade om utveckling inom AR/VR och mixed reality medan Daniel Illic föreläste kring ”hur man får en miljard människor att må bra”.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa