Byggnad i Skellefteå vann miljöpris

The Great Northern i Skellefteå vann Spiranpriset som delades ut under måndagen i samband med konferensen Biobase i Piteå. Bakom priset på 50 000 kronor står Sparbanken Nord och Piteå Science Park som vill inspirera till miljötänk och cirkulär ekonomi.

10 juni 2019 22:38

The Great Northern har ritats av Collage Arkitekter i Skellefteå. Projektet var ett nära samarbete mellan Collage Arkitekter, hantverkare och Skellefteå industrihus.

– Konceptet grundades i en önskan om ärliga, hållbara material som skulle vara lätta att bearbeta för hantverkarna, lokala producenter och snabba leveranser. Limträ, plywood, synlig OSB samt värmebehandlad ask och furu löper som en röd tråd genom de tre byggnadskropparna. Vi ser utmärkelsen som ett kvitto på vårt arbete och vill med stor ödmjukhet tacka för detta fina pris, säger i ett pressmeddelande arkitekten Daniel Flimel.

Vinnarmotiveringen lyder:

”Användning av trä i konstruktion, på fasader och interiört, gör en byggnad hållbar i ett långsiktigt perspektiv. Trä som material ger oändliga möjligheter, det är ärligt, formbart och ger ett vänligt intryck. Vinnaren av årets Spiranpris har designat och skapat en estetiskt attraktiv och välfungerande byggnad genom att använda trä som betydelsefullt material både exteriört och interiört. Återanvändning av kulturhistoriskt värdefulla byggnader har kompletterats med ett nytt väldesignat och elegant stycke arkitektur genom att, på ett mycket estiskt vis, ta upp former från de äldre husen och använda trä i en synlig konstruktion. Trä har också använts på interiöra ytskikt och platsbyggda möbler på ett elegant sätt. De gamla husen är renoverade i en behagfull stil med hänsyn till befintlig arkitektur och interiör.”

– Vi vill premiera och sprida goda exempel på hur vi kan bidra till ett mer hållbart samhälle med minskad miljö- och klimatpåverkan och som är långsiktigt hållbart både ur ett socialt- och ekonomiskt perspektiv, säger i ett pressmeddelande Gunnar Eikeland, vd på Sparbanken Nord.

Priset ges ut årligen med olika teman. Årets tema var arkitektur och hållbart byggande. De tre andra nominerade byggnaderna var Morö Backe skola och MAF Arkitekter, Naturrum Laponia i Stora Sjöfallet och Wingårdh Arkitektkontor samt Stadsbergets parkeringshus i Piteå och White Arkitekter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa