Birgitta sadlade om efter 27 år

Efter att ha arbetat 27 år på ABF sadlade Birgitta Andersson om och startade eget. ”Jag rekommenderar folk att följa sin dröm. Det ordnar sig oftast till slut”, säger hon.

3 september 2015 13:24

Hon trivdes som verksamhetsutvecklare på ABF. De senaste åren arbetade Birgitta mycket med att ta fram det hälsomaterial som idag används i hela landet i utbildningen av hälsoinspiratörer.

Mål och motivation

Ämnet hälsa ligger henne varmt om hjärtat – att tänka på helheten med både kost, träning, stress och avslappning samt mål och motivation.

– Jag tänkte att det skulle vara så roligt att få göra det på heltid. Jag har alltid haft en dröm om att få vara min egen. Så jag grubblade. Jag var 53 år och blir inte yngre. Det kändes som sista chansen.

Styrketräningskurser

Birgitta slutade på ABF och började den ettåriga utbildningen Friskvård och kostkonsult med kognitiv inriktning i Stockholm. I utbildningen ingick bland annat praktik på Skellefteå Kraft där hon höll styrketräningskurser, föreläsningar och friskvårdskonsultation.

Hon fick även utbildning i massage, och Birgitta valde att förstärka den delen med en extrakurs i massage i Skellefteå. Det gav en skjuts in i yrket.

– Jag har masserat campinggäster hela sommaren på Byske camping, berättar Birgitta.

Två månader

Efter det har hon installerat sig i sin lokal i samma hus som Friskvårdskompaniet. När Norran kommer på besök har hon drivit sitt nya företag Hälsa i fokus i två månader.

Vad är svårast?

– Ekonomin. När jag ska gissa hur många kunder jag ska få. Jag har tagit hjälp och räknat på det. Man får aldrig hoppa över sådana saker. Jag har även tagit hjälp av en revisorfirma och fått ett bokföringsprogram. Men jag vill ju helst jobba och inte hålla på med papper, säger Birgitta och skrattar.

Fick du starta eget-bidrag?

– Nej, för det skulle man ha varit arbetslös en längre tid och så. Jag kör ändå.

Vad är roligast?

– Det är kul att få bestämma själv. Det är en stor frihet. Jag rekommenderar verkligen folk att följa sin dröm. Det är värt det. Det gäller att våga visa upp sig och säga att här kommer jag.

Hur ser din firma ut om fem år?

– Jag vill växa och anställa. Jag vill bygga ett friskvårdsteam med experter inom olika områden. Jag har redan folk som vill vara i mitt team, säger Birgitta Andersson och ler stort.

Det är kul att få bestämma själv. Det är en stor frihet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Lindberg

Ämnen du kan följa