Biljätte öppnar för investering i Northvolt

VD:n för PSA, Europas näst största tillverkare av fordon efter Volkswagen, säger till SvD att bolaget är öppna för att investera i Northvolt, som behöver 30 miljarder för att bygga fabriken i Skellefteå.

4 oktober 2018 13:36

Northvolt ökar taken för att få in finansiering till fabriken. Den 25 september sökte bolaget ett lån på fyra miljarder från EIB (Europeiska investeringsbanken).

Nu skriver SvD att PSA, med en omsättning på 650 miljarder kronor, kan tänka sig att investera i Northvolt.

”Varför inte?”

Carlos Tavares, koncernchef för PSA, förklarar att han vill få ekonomi i elbilar, där det dyra batteripacket just nu står för kring 50 procent av kostnaden.

– Om det finns möjlighet att investera i en batterifabrik som kan bli europaledare? Varför inte, vi ska inte avvisa idén, säger han.

Mer än så vill han inte säga om saken.

Northvolt förtegna

Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt, säger att bolaget inte svarar på ifall det har förts samtal med specifika investerare, men påpekar att Northvolt har kontakt med flera biltillverkare.

– Det är bra att biltillverkare ställer sig positiva till våra planer. Det känns som att det är i linje med den övergripande utveckling vi sett där elektrifieringen tagit fart, svarar han när SvD frågar om PSA:s inställning till bolaget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa