Arbetslösheten fortsätter sjunka i Norr- och Västerbotten

Arbetslösheten i Västerbottens län är nu nere på 5,5 procent, vilket är näst lägst i landet efter Uppsala läns 5,4 procent. I Norrbottens län ligger arbetslösheten på 6,3 procent.

15 april 2019 08:49

I mars var 7 366 personer arbetslösa i Västerbotten, drygt 700 färre än för ett år sedan. Då låg arbetslösheten på 6 procent. En negativ trend är dock att färre personer som har ett funktionshinder som får jobb.

– Arbetsgivarna har fortsatt svårt att hitta kompetens då arbetsmarknaden fortsätter att vara stark i Västerbottens län. Samtidigt kommer färre personer som har en funktionsnedsättning ut i jobb. I mars är det en minskning med 15,5 procent jämfört med riket där minskningen är 12 procent, säger i ett pressmeddelande Timo Mulk-Pesonen, arbetsmarknadsanalytiker.

För att få fler arbetsgivare att se kompetensen framför hindren hos personer med funktionsnedsättning pågår nu Arbetsförmedlingens kampanj ”Gör plats!”. En person som har ett funktionshinder och en arbetsgivare som behöver anställa kan få olika former av stöd för att underlätta möjligheten till anställning.

Arbetslösheten i Norrbottens län fortsatte också nedåt i mars, minus närmare 700 personer på ett år. I mars 2018 låg arbetslösheten på 6,8 procent.

Även i Norrbotten har det skett en kraftig minskning av andelen personer som har en funktionsnedsättning som får jobb.

I mars fick 138 norrbottningar som har en funktionsnedsättning jobb. Det är 39 procent färre än för ett år sedan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa