App som får döda ting att tala testas i Skellefteå

Under fyra år har ingenjörsstudenterna Viktor Åhlund och Gustaf Wennerström arbetat med utveckling av appen ”Babble” som låter sevärdheter berätta om sig själva på ett humoristiskt sätt. I sommar testas denna chatbot i skarpt läge och marknadsförs till turister.

11 juni 2019 17:00

I den första skarpa versionen är det fyra sevärdheter i Skellefteå som får liv via appen som kan laddas ned via Google play. Appen är utrustad med artificiell intelligens och svarar på frågor både på svenska och engelska från turisterna om sig själv och saker runtomkring dem när användaren kommer i närheten, närmare bestämt 50 meter.

– Det är Johanna i parken, Lejonströmsbron, Bonnstan och Landskyrkan, som svarar på allt från faktafrågor till hur de mår, berättar Viktor Åhlund.

Han och Gustaf Wennerström, som båda kommer från Skellefteå, har under fem år studerat vid civilingenjörsprogrammet i interaktion och design vid Umeå universitet.

– Utbildningen är framförallt inriktad på tjänster i mobila system. Vid mötet mellan människa och maskin har vi lärt oss att skapa teknik som fungerar, är hållbar och lätt och kul att använda, berättar Viktor.

Under de två senaste somrarna har de arbetat med utveckling av den nya appen som Sammes sommarstipendiater och de har också tidigare under två somrar kunnat jobba med den inom ramen för projektet ”Sense Smart City” som drevs av Luleå tekniska universitet.

– Syftet med detta projekt var att skapa nya affärsmöjligheter för företag i Skellefteregionen med hjälp av forskning och innovationer inom mobila system med specifikt mål att göra städer "smartare". Så där passade vår idé in på ett bra sätt, säger Viktor.

Nu är appen flygfärdig och Viktor Åhlund ser med spänning fram emot hur den kommer att tas emot av turisterna.

– Vi har lagt ner mycket krut på att göra den användarvänlig och rolig. Systemet är enkelt att underhålla och att uppdatera med aktuell information, vilket gör att appen konstant kan förändras. I sommar ska vi fortsätta utvecklingsarbetet som Sammes sommarstipendiater och då kommer vi bland annat intervjua användare för att få in deras synpunkter så att appen kan finslipas.

Nu när Viktor och Gustaf får sin examen från utbildningen är planen att starta ett företag i Skellefteå kring appen.

– Vi söker finansiering för att få fart på verksamheten och kunna göra liknande lösningar för andra platser i Sverige och runt om i världen. Vi är övertygade om att det finns en stor marknad för vår app, avslutar Viktor Åhlund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund

Ämnen du kan följa