Antalet anmälda bluffakturor minskar mest i norra Sverige

25 januari 2017 07:44

I polisregion Nord, där Norr- och Västerbotten ingår, minskade antalet anmälningar mest i landet under 2016. Här gjordes 64 procent färre anmälningar om bluffakturor än året innan. Det visar en sammanställning som Visma gjort av ny statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Förra året gjordes i Sverige 14 600 polisanmälningar om bluffakturor, en ökning med drygt två procent jämfört med året före.

– Bara var tionde företagare som drabbas av bluffakturor gör en polisanmälan, så vi vet att det finns ett enormt mörkertal, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs i ett pressmeddelande.

Ökningen har till största delen skett i polisregion Stockholm. Där registrerades 78 procent fler anmälningar under fjolåret jämfört med 2015.

I en utredning som regeringen gjort om fakturabedrägerier uppskattas att var tredje företag i Sverige har fått en bluffaktura och ett av tio företag som drabbats betalar den falska fakturan. Utredningen konstaterar att industrin med bluffakturor i Sverige drar in upp till en miljard kronor om året.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Westerlund