34 personer och företag kan vinna på Alvargalan

Två har möjlighet att vinna dubbelt på Alvargalan. Amanda Klingstedt, Amakli Design, och Artvise har nämligen dubbla nomineringar. ”Det är jätteroligt att vi blir uppmärksammade”, säger Lars Ögren, vd för Artvise.

3 december 2018 17:35

På måndagseftermiddagen hölls ett Nomineringsmingel på The Great Northern inför Alvargalan den 18 januari.. Det var en satsning som hade premiär i fjol. Tanken är då att alla nominerade ska ha en möjlighet att träffas, samtidigt som alla nomineringar till Alvargalans priser blir offentliga.

Bredd i näringslivet

Om något något visar nomineringarna till Skellefteås näringslivsgala bredden i näringslivet i Skellefteå.

Till galan nomineras till exempel Fumex, North Kingdom och Megadoor/Assa Abloy som Årets Exportföretag, alla välkända och profilerade Skellefteföretag sedan länge.

Sedan lyfts också en mix av företag som i fråga om Årets Hållbara Företag där Bergmark Gård, Bröllopsstudion och Jörnträhus konkurrerar.

Dubbla nomineringar

Två företag fick dubbla nomineringar. Amanda Klingstedt och hennes Amakli Design fick nominering som både ”Årets företag” som ”Årets unga entreprenör”. Amanda kunde dock inte delta på själva minglet.

Det andra företaget som har dubbla nomineringar är Artvise, som nomineras i såväl ”Årets tjänsteföretag” som ”Årets innovationsföretag”.

– Vi har aldrig varit nominerade tidigare så det här är jättekul och samtidigt ett positivt slut på vårt tionde verksamhetsår, säger Lars Ögren, vd.

Alla motiveringar

Här är alla årets nominerade till priser på Alvargalan – med motiveringar.

Årets varumärke (Delas ut av Marknadsföreningen tillsammans med ATEA):

Nordsken: Gränslöst, kreativt och med rötter i djup och svindlande fantasy skapar Nordsken ytterligare en dimension i Skellefteås förvandling och utveckling till en spännande och dynamisk framtidplats. På tröskeln till Hollywood har de öppnat dörren, inte bara till resten av världen, utan för alla som vill träda in i en gemenskap som inte känner några gränser.

Svedjan ost: Gediget hantverk och passion för det genuina har tagit Svedjan ost från det egna bordet hela vägen till gourmeters gom och landat i de noblaste (!) av sammanhang. Få andra företagare tonsätter sin produkt så snyggt att människor gärna åker långväga för ett musikaliskt möte mitt i vår vackra landsbygd.

Norrlands Bil: Med nya grepp och däck med perfekt mönsterdjup tar de fart in framtiden och lyfter samtidigt den stora frågan för framtiden: rekrytering på nya och innovativa sätt. Med positiv och hållbar energi har de utvecklats till ett framstående norrländskt varumärke som syns på såväl stora som små vägar – den gemensamma nämnaren är att de alla bär ut i stora världen.

Årets profil (Delas ut av Swedbank):

Hanna Marklund: Med en lång och framgångsrik karriär i ryggen, ett analytiskt sinnelag och kunskaper som få kan matcha har hon blivit ett självklart inslag under de stora mästerskapen. Med sin förmåga att göra fotboll relevant och intressant för en bredd av människor har hon blivit en av vårt lands främsta och mest uppskattade expertröster.

Peter Jonsson: En handlare som tänker utanför boxen och vågar testa nya saker. Att alltid förbättra och förändra med fokus på nöjda kunder är devisen han jobbar efter och intresset för mat och matlagning, gärna med lokala förtecken, har han i sitt dna. En kunskap och en passion som han varje dag delar med sig av till Skellefteåborna.

Anna Ricknell: En inspirerande och kompetent entreprenör som blivit en profil i sitt älskade Skellefteå. Med kunskap, passion och engagemang delar hon med sig av sina retoriska kunskaper, inspirerar till bättre kommunikation och hjälper människor och företag att utvecklas.

Årets Innovationsföretag (Delas ut av Norran Affärsliv och Idéforum Skellefteå):

AMT Solutions: Vid sjukdom kan tiden vara dyrbar. Skellefteåföretaget AMT Solutions är experter på att utveckla produkter som används vid patienttransporter med flygambulans eller flyghelikopter. Företaget ser till att utrustningen, som normalt sett bara finns på fullt utrustade akutavdelningar, håller högsta klass när det gäller både teknik och funktionalitet.

Artvise: I början av 2000-talet var Lars Ögren och Jimmy Ahlin kända i myndighetssverige för dokument- och ärendehanteringssystemet Platina. Nu har de påbörjat en ny resa med Artvise - ett programvarubolag som skapar produkter för kundtjänst, e-tjänst och kontaktcenter. Och jo, det går bra för dem den här gången med. Idag finns deras produkter hos var fjärde kommun i landet.

Once Upon: Att ta bilder med mobilkameran är enkelt, att få ordning och reda bland bilderna är desto svårare. I alla fall tills Lina Andersson lanserade Once Upon – en app som samlar de bästa fotominnena i bokform. Nu finns det inte längre några ursäkter för kaos i de digitala albumen - genom Once Upon kan alla beställa sina bästa fotominnen direkt i telefonen och få en snygg bok hemskickad.

Årets handelsföretag (Delas ut av Skellefteå Handel och Visit Skellefteå):

Skråmheden med Handlarn Skråmträsk, Skråmträsk sko och Skråmträsk kvarn: Med fokus på ekologiskt och lokalproducerat skapar Asta och Erik attraktiva mötesplatser i takt med tiden. Lanthandel med online-shopping, handgjorda skor av yppersta kvalitet och ett unikt kafé med White guide-status. Med hållbarhet som ledord sätter de Skråmträsk på kartan och visar samtidigt att den levande landsbygden inte alls behöver vara en utopi.

Scorett Skellefteå: Med skor, service och smittande glädje har Scorett i Skellefteå blivit en mycket uppskattad butik som dessutom nominerats till en rad priser som Årets butik och Årets team i Sverige. Vid den lokala Handelsfesten röstade Skellefteåborna dessutom fram dem till en av tre finalister i kategorierna Årets butik och Årets bemötande. Inget dåligt facit för 2018, minsann!

Slottet/Bergliden Trädgård: För tre år sedan väcktes en pärla i Skellefteå till liv igen. Vi talar naturligtvis om Bergliden Trädgård eller Slottet som det också kallas. Ett självodlande företag med ett mysigt café, en inspirerande butik och ett magiskt Tomteland under samma tak. Äntligen kan Slottet återigen bjuda Skellefteåborna stämning och inspiration året runt.

Årets småföretag: (Delas ut av Nordea)

Valters Lås & Nyckelservice: Ett familjeföretag som genom stor skicklighet och hög servicenivå bokstavligen hittat nyckeln till framgång ända sedan 1976. Med nästan ett halvt sekel av erfarenhet har företaget blivit Skellefteås mesta låsexperter – med trygghet och kundnöjdhet som ledord.

Skellefteåguiden: Företaget som bidrar till Skellefteås utveckling genom att lyfta fram allt positivt som händer i staden i ett lättillgängligt och attraktivt format. Med ögon och öron ständigt öppna hittar företaget alla de guldkorn som bidrar till bilden av det attraktiva Skellefteå.

Sportcity: Med ett brinnande intresse för och stor kunskap om sport och friluftsliv tas alla kunder omhand på ett personligt sätt och med stort engagemang. Det spelar ingen roll om du söker det senaste inom mössmodet, en ny löparsko eller bara vill prata lite allmänt - det vänliga och tillmötesgående bemötandet är alltid detsamma.

Årets nykomling: (Delas ut av LRF Konsult)

Nordisk Sjötaxi: Upplevelser är viktiga för att Skellefteå ska vara en trivsam plats för både invånare och besökare. Och är det några som bidrar till det så är det transport- och upplevelseföretaget Nordisk Sjötaxi. De gör Skellefteå skärgård och Skellefteälven mer levande och tillgänglig för alla och låter både besökare och boende få uppleva Skellefteå från vattnet.

Sublime Time Tattoo: Tatueringsstudion som lyfter branschen upp ur källarlokalerna och in i finrummet på gågatan. Norrmannen Håkon flyttade tidigare i år från Oslo till Skellefteå. Med ambitionen att bjuda in tatueringsartister från hela världen kan Sublime Tattoo erbjuda Skellefteborna tatueringar av varierande stil och högsta kvalitet.

LINK Arkitektur: Ett arkitektkontor som arbetar med både husbyggnad och inredning - från utredningar och tidiga skisser till detaljprojektering – och som gett arkitekturyrket ett ansikte genom sin skyltfönsterlokal. LINK finns på 15 orter i Skandinavien och vågar tänka utanför boxen, tänja gränser och verkligen ge idéerna plats i Skellefteå.

Här kan du se hela presskonferensen med alla nomineringar i efterhand:

Årets unga entreprenör: (Delas ut av Ung Företagsamhet och Sammes stiftelse)

Victor & Gustav Lundmark, Ankaret Försäkring & Finans: Bröderna Lundmark är ett friskt tillskott i en annars ålderstigen bransch. Ankaret Försäkring & Finans sticker ut genom sitt ihärdiga arbete med att erbjuda företag från hela Sverige en tillförlitlig tjänst med kunden i fokus. De två unga entreprenörerna är ständigt på tå och deras spännande företagsresa har bara börjat.

Amanda Klingstedt, Amakli Design: I Amanda bor en kreativ och innovativ designer som på kort tid skapat ett starkt varumärke. Med en tilltalande webbshop och en butik som gynnar handeln i centrum har Amakli Design med sina estetiska, lokalförankrade produkter bidragit till vacker interiör på många platser i Skellefteå.

Sonny Karlsson, Burträsk Bygg och Trä: Entreprenören och tidigare No Plan B-deltagaren har sedan han tillträdde som VD för Burträsk Bygg och Trä lyckats öka företagets omsättning och vinst. Sonny siktar högt, blickar framåt och planerar i dagsläget att göra nya investeringar som ska leda till att företaget utvecklas ytterligare.

Årets tillväxtraket (Delas ut av PwC):

Data Ductus: Ett lokalt företag som hjälper organisationer att omfamna den digitala framtiden genom systemkonsultation och försäljning av informationssystem. Bolaget har, trots sin stora volym, lyckats dubblera både omsättning och antal anställda under de senaste tre åren. Ett lokalt företag som med sin rakettillväxt satt Skellefteå på kartan i såväl USA som Singapore.

Lööve Balkong: Ett lokalt företag från Ersmark som skapar kreativa, innovativa, praktiska och säkra lösningar vid ny- till- och ombyggnationer av balkonger. Utan rädsla för växtvärk har bolaget åstadkommit en kraftfull omsättningsökning under det senaste året och på samma gång lyckats öka lönsamheten. Full fart mot toppvåningen!

Norrlands Byggmontage: Ett lokalt företag som utför alla typer av byggnationer för både privatpersoner och företag - från nybyggnationer och service till flytt av hus. Ett kompetent och pålitligt bolag som, med stabil tillväxt, vuxit kraftigt och samtidigt bibehållit en god marginal. Ett levande bevis på att det aldrig är försent att sikta mot nya höjder.

Årets exportföretag: (Delas ut av Västerbottens Handelskammare och Nordic Light Group)

Fumex: Företaget har genom närhet och samverkan tagit världen med storm. De finns med dotterbolag i Kina, USA och Tyskland och har distributörer över hela världen, något som har lett till en stadig försäljningsökning både i Sverige och utomlands.

North Kingdom: Ett företag som skapar värde och meningsfullhet åt kundernas produkter och tjänster genom att omvandla det komplexa och svåra till något enkelt och användarvänligt. I deras kungarike finns inga gränser - ett faktum som starkt bidragit till att skapa tillväxt.

Megadoor/Assa Abloy: För 45 år sen producerade företaget sin första stora port. Sen den dagen har de utvecklat anpassningsbara produkter och framgångsrikt lyckats leverera exakt det kunden behöver. Att kalla det en framgångssaga är ingen överdrift, särskilt inte i ljuset av att de nästan fördubblat sin omsättning under det senaste året.

Årets tjänsteföretag: (Delas ut av Region Västerbotten)

Tar Valley: Ett framtidsföretag som egentligen levererar framtiden i nutid. Tar Valley illustrerar kundens drömmar och visioner genom 3D-printing, en tjänst där Skellefteå står för en nationell spetskompetens. Tar Valley samverkar med andra kreativa aktörer och bygger parallellt med sitt eget företag upp ett innovativt kluster för 3D-industrin.

Guldstadens frakt: Bor du i Skellefteå har du säkert sett Guldstadens frakt swisha förbi, för det fraktas som aldrig förr när näthandeln växer och etableringarna i norra Sverige blir allt fler. Med investeringar i nya fordon och nyanställningar visar Guldstadens frakt att de är en del av Skellefteås växande näringsliv. Kör på!

Artvise: Artvise flerkanaliga kontaktcenterlösning hjälper tusentals aktörer att leverera optimala kundupplevelser när som helst, var som helst och via valfri kanal och enhet. Artvise har ett flertal av Sveriges kommuner, kommunala bolag och myndigheter som kunder och företaget går spikrakt framåt med en ökad omsättning och växande medarbetartrupp. Ännu en gång visar Skellefteå att man har landets kanske främsta IT-kompetens.

Årets hållbara företag: (Delas ut av Advokatbyrån Kaiding)

Jörnträhus: Med ett ständigt pågående utvecklingsarbete genom hela byggprocessen och tillverkning i egen fabrik erbjuder Jörnträhus allt från det klassiska timmerhuset till moderna fritidshus anpassade efter kundernas behov. Genom sina fabrikstillverkade blockhus kan Jörnträhus dessutom erbjuda smarta alternativ med låg miljöbelastning.

Bröllopsstudion: Sveriges första och hittills enda miljömärkta mäklare av brudklänningar som adderat hållbarhet som en ytterligare dimension för den som vill hitta drömklänningen. Genom återbruk och ändringssömnad har Bröllopsstudion lyckats kombinera en hög kundnöjdhet med lika hög miljömedvetenhet.

Bergmark Gård: Bergmark Gård bedriver ett KRAV-godkänt lantbruk med miljötänk och djurens välmående i fokus. Med investeringar i såväl en modern och miljövänlig maskinpark som i egen produktion av foder till djuren minskar Bergmark Gård både utsläpp och miljöpåverkan. Med djur som betar utomhus halva året bidrar företaget dessutom till att hålla landskapen öppna och öka den biologiska mångfalden.

Årets företag (Delas ut av Skellefteå kommun):

Amakli Design AB: Ett företag som drivs av en ung och innovativ entreprenör som vågat satsa på ett brett utbud av egna produkter. Med sina estetiska och lokalförankrade produkter har företaget tagit plats i Skellefteås handelsliv och på kort tid vuxit med fyra anställda.

Berco Produktion AB i Skellefteå: Anrikt Skellefteåföretag med över 50 års erfarenhet av karosseriarbeten. Med stabil utveckling, god tillväxt och lyckade satsningar på bland annat mångfald har man blivit ett företag som utvecklat långa och trogna samarbeten med storföretag som Volkswagen och Iveco.

Friskvårdskompaniet: Med friskt mod har de vågat satsa på träningslokaler utanför centrum och ett brett utbud för många målgrupper – något som resulterat i en stabil verksamhet som står stadigt i den hårda konkurrensen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Andersson

Ämnen du kan följa