Konkurrensverket granskar byggavtal

Takbytet på Byskeskolan konkurrensutsattes inte, trots uppdragets höga värde. Efter Norrans artiklar har Konkurrensverket nu öppnat ett ärende.

Konkurrensverket är tillsynsmyndighet för offentlig upphandling i Sverige. Det var i slutet av februari i år som Norran berättade om takbytet på skolan.

Läs också: Kommunen kritiseras för takbyte – konkurrensutsatte inte

Enligt kommunens enhetschef för underhåll och anpassningsprojekt var arbetet akut. Därför anlitades leverantören som var etta på kommunens ramavtal för byggservice. Detta trots att uppdrag som värderas till mer än 1,7 miljoner kronor enligt ramavtalet generellt sett ska gå ut till samtliga intresserade.

Angående hur ramavtalet tolkades, sa Fredrik Nilsson, fastighetschef: ”Om ett projekt ska genomföras funderar vi alltid på konkurrensutsättning, det beror bland annat på vilken typ av projekt det rör. Vi kan inte skriva in det i avtalet, exakt när det ska ske”

Något Pär Cronhult, chefjurist, var kritisk till:

”Leverantörer måste i förväg veta vad som gäller, det ska vara lika tydligt som i exempelvis ett sällskapsspel”, kommenterade han.

Läs också: Byggavtal kan bryta mot lagen: ”Får inte hitta på regler i efterhand”

Konkurrensverket har dels begärt att få se det aktuella ramavtalet, dels ställt frågor till kommunen. Bland annat vill verket veta hur många köp av varor eller tjänster som gjorts på avtalet sedan det tecknades och hur många av dessa som överstiger 600 000 kronor. De vill även veta om någon ny upphandling på över 1,7 miljoner kronor har genomförts.

Nu inhämtar vi informationen vi behöver, sedan tar vi ställning till om vi ska driva ärendet vidare.

Kommunen har svarat på frågorna.

Karin Montelius är sakkunnig på verkets enhet för upphandlingstillsyn.

– Nu inhämtar vi den information vi behöver, sedan tar vi ställning till om vi ska driva ärendet vidare.

Hur lång tid kan det ta?

– Det här ärendet öppnades i april, det kan ta ungefär två månader, säger hon.

Läs också: Skellefteå Kraft avbryter upphandling efter Norrans granskning

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 13 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen