Upphandling avbryts efter Norrans granskning

Upphandling avbryts efter Norrans granskning. Arkivbild: Pär Lindström.

Efter Norrans avslöjande om att tjänstemän från Skellefteå Kraft Fibernät festade tillsammans med anbudsgivare under en pågående upphandling avbryts nu upphandlingen.

Det var för drygt en vecka sedan som Norran kunde berätta om representationen som tog plats i Skellefteå Krafts hockeyloge på Arenan den 3 februari. Samma datum som anbudsgivarna fick ställa frågor om den pågående upphandlingen.

Enligt uppgift till Norran avbryts nu upphandlingen.

Läs också: Festade med leverantör – mitt under pågående upphandling

Läs också: Uppenbara risker – ”Problematiskt partaja med en anbudsgivare”

Skellefteå Krafts presstjänst bekräftar att detta stämmer genom att lämna ut avbrytandebeslutet. Här framgår att artiklarna som publicerades, enligt bolaget, ”innebär att det för en utomstående kan uppfattas som att de EU-rättsliga principerna har trätts förnär.”

Upphandlingen ska därför tas om. Skellefteå Kraft Fibernät skriver också i beslutet ”att någon överträdelse av de upphandlingsrättsliga regelverket inte har skett, men att allmänhetens misstanke om detta i sig kan skada förtroendet för koncernen Skellefteå Kraft.”

Läs också: Konkurrenterna – ”Det är fan inte okej”

I artiklarna framgick vare sig namn på företag eller anbudsgivare. Men bolaget skriver i sitt beslut att uppgifter om anbudsgivare ”röjdes” via publiceringarna.

Det låter som att våra artiklar är problemet och inte det faktum att era tjänstemän var i logen tillsammans med en anbudsgivare?

– Vi anser inte att det skett någon överträdelse, men väljer i detta fall att tillämpa en försiktighetsåtgärd, säger Anders Pettersson, vd för Skellefteå Kraft Fibernät.

Förtroendet skulle kunna skadas, skriver ni. Är det inte redan skadat och hur förhåller ni er till det?

– Vi anser inte att det skedde någon överträdelse. Vi förhåller oss till saken på det sätt att vi nu gör om upphandlingen, det är vad vi kan göra, säger Anders Pettersson.

 

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen