Festade med leverantör – mitt i upphandling

Starka reaktioner. Instagrambilderna retar gallfeber på konkurrenterna. ”Man funderar ju på hur det går till och tänker att det kanske inte ens är någon idé att lämna anbud framöver”, säger en företagare i branschen.

Den 3 februari var sista dag som anbudsgivarna kunde ställa frågor om en pågående fiberupphandling. Samma dag festar ansvariga tjänstemän från det kommunala bolaget Skellefteå Kraft tillsammans med en av anbudsgivarna. Det kan vara ett lagbrott.

Att Skellefteå Kraft regelbundet bjudit både anhöriga, politiker och företagare på både hockey och alkohol i sin loge på Skellefteå Kraft Arena, var SVT Västerbotten först med att rapportera om.

Nu kan Norran avslöja att en del av denna representation, är träffar mellan tjänstemän från Skellefteå Kraft fibernät och en nuvarande leverantör, som också lämnat offert i en pågående upphandling om fiberoptiskt arbete.

Läs också: Uppenbara risker – ”Problematiskt partaja med en anbudsgivare”

Under ett instagramkonto i leverantörens namn kan ett antal av företagets anställda den 3 februari ses tillsammans med ansvariga tjänstemän under matchen mellan Skellefteå AIK och Malmö. I logen bjöds deltagarna även på mat och alkohol.

Läs också: Konkurrenterna – ”Det är fan inte okej”

Förutom åtta representanter från den aktuella leverantören, deltog två konsulter samt fyra tjänstemän från Skellefteå Kraft. Syftet uppges vara ”Avtackning entreprenader för gott samarbete 2016.”

Den aktuella leverantören har bland annat ett nuvarande ramavtal med Skellefteå Kraft, men är även en av anbudsgivarna i den pågående upphandlingen: En upphandling som rör fiberoptiska arbeten och är värd åtminstone 6-7 miljoner kronor, enligt uppgift till Norran.

Anbudstiden gick ut den 10 februari och den 3 februari var sista dag då leverantörerna kunde ställa frågor om upphandlingen. Samma dag får leverantören alltså sitta i logen tillsammans med ansvariga tjänstemän från bolaget. Men enligt lagen om offentlig upphandling ska anbudsgivarna behandlas lika.

I Skellefteå Krafts egna rutiner för representation framgår bland annat att ”återkommande representation mot samma företag eller samma person accepteras inte.”

Ändå hittar Norran fakturor där det framgår att leverantören i fråga har vistats i logen vid åtminstone fyra tillfällen de senaste två åren, varav den senaste gången var den 3 februari år.

Leverantören ifråga ser inga konstigheter med bjudningen:

– Vi har flera samarbeten med Skellefteå Kraft, den här träffen handlade inte om den pågående upphandlingsprocessen, säger distriktschefen.

Har du förståelse för om andra leverantörer kan uppleva det som orättvist?

– Jag var inte där, ingen av dem som var där från vare sig vår sida eller från Skellefteå Kraft var beslutsfattande i den här upphandlingsprocessen som jag förstått det, säger han.

Enligt distriktschefen brukar Skellefteå Kraft använda sig av logen för en slags avstämningsträff vid olika samarbeten, vilket enligt honom förklarar varför företaget var där upprepade gånger.

Svarar bara via mejl

Skellefteå Krafts koncernchef Hans Kreisel har inte tid med en intervju under fredagen.

Anders Pettersson, vd för Skellefteå Kraft Fibernät AB, svarar på frågor via mejl, vilket inte gett Norran möjlighet att ställa följdfrågor:

”Vi anser att det är rimligt att vi ska kunna träffa genomförandepersonal och deras arbetsledare i företag som vi redan har avtal med för att tacka som året har gått, även om det samtidigt pågår upphandlingar. Vi förutsätter att det inte förekommit något informationsutbyte beträffande upphandlingar vid tillfället den 3 februari 2017.

Leverantören ifråga har varit gäster i vår loge vid Skellefteå Kraft arena sju gånger de senaste fyra åren, inbjudna av representanter för olika verksamheter inom Skellefteå Kraft.

Det behöver finnas en relevant affärsrelation vid den externa representationen. Om representationen är motiverad eller inte måste avgöras från gång till gång. Mellan leverantören och Skellefteå Kraft finns en relevant affärsrelation och leverantören har dessutom relevans för flera olika delar inom Skellefteå Kraft.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 13 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen