”Framstegen var extremt långsamma vilket ledde till detta beslut”

Den redan jobbiga säsongen fick ett abrupt slut. Nu berättar Kyle Cumiskey om smärtan i höften och den tuffa kampen att ta sig tillbaka.

Det var igår som nyheten kom att Kyle Cumiskey och Skellefteå AIK går skilda vägar. Beslutet togs i samråd mellan samtliga parter som en följd av att Cumiskey inte lyckats få bukt på sin skadesituation trots timmar av rehab och flera försök att komma tillbaka i spel.

Dessutom började tiden vara knapp. Den 15:e februari stänger transferfönstret i SHL vilket också innebär att slutspelet närmar sig.

Men även om beslutet att bryta backens kontrakt var väntat – och på flera sätt det självklara – så var det en stor besvikelse för Skellefteå AIK, läkarteamet och Kyle Cumiskey själv. Det blev tydligt under gårdagen då Norran pratade med läkare Karin Rundblad och Mikael Lindgren, sportchef.

”Gjort allt”

När Norran senare får tag på huvudpersonen själv så är även han ledsen över att det behövde bli på det här sättet:

– Men både jag och klubben gjorde allt för att jag skulle kunna återvända och spela fullt ut. Tyvärr var framstegen extremt långsamma vilket ledde fram till det här beslutet – ett beslut vi gemensamt kom överens om är det bäst både för mig och för klubben.

”Hitta en ersättare”

Cumiskey berättar vidare att han och frun inom kort åker hem till Kanada där nya undersökningar av det skadade benet och en ny rehabiliteringsperiod ska inledas.

– Att jag och klubben går skilda vägar ger mig chansen till det. Samtidigt ger det klubben möjlighet att hitta en ersättare för resten av grundserien och i slutspelet.

När Cumiskey anlände till Skellefteå under augusti var prognosen att han väldigt snart skulle vara helt återställd från höftoperationen tidigare under året.

Förlorade kampen

Men som Karin Rundblad berättade igår så var läget betydligt värre, vilket var oväntat för AIK och som en chock för Kyle. Det var också startskottet på en lång och utdragen kamp att få tillbaka Cumiskey i speldugligt skick.

En kamp som Kyle och AIK förlorade.

– När jag kom till Skellefteå var jag inne i slutdelen av min höftrehabilitering och på väg att börja kunna spela. Men tyvärr så blev det då uppenbart att det fanns komplikationer i muskeln på insida lår. Dessa komplikationer i kombination med extrem smärta i benet resulterade i att jag inte hade någon kraft i benet eller någon återhämtning vilket i sin tur allvarligt påverkade min skridskoåkning, berättar Kyle, som förtydligar att han kämpade in i det sista för att få allt att fungera:

– Jag arbetade varje dag så hårt jag kunde för att rehabilitera det skadade området. Det blev dock kontraproduktivt att spela och köra rehab samtidigt.

Om en vecka flyger 30-årige Kyle Cumiskey hem till Nordamerika igen. Då fortsätter kampen att en dag kunna vara fullt återställd.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Sport

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen