Vill bygga Västerbottens största hälsocentral

Moderaterna i Västerbotten vill slå ihop Erikslids och Heimdalls hälsocentraler till en ny stor hälsocentral. Det var en av nyheterna då partiet presenterade sin landtingsbudget för 2018.

Tanken är att placera den intill Skellefteå lasarett på ytan där nuvarande BUP-huset ligger – det som eventuellt ska rivas.

– Det är nära till akuten. Det är en fördel, säger landstingspolitikern Andreas Löwenhöök (M).

Läs även: Kortare vårdköer redan i år

Tanken är inte att det ska ske nästa år.

– Vi vill ge ett uppdrag att utreda möjligheten och vi har ännu inte pengasatt satsningen. Men vi vet också att landstinget har pengar för investeringar i fastigheter, säger han.

Med 20 000 listade patienter skulle hälsocentralen bli den största i länet. Och Moderaterna anger flera skäl till att man vill utreda ett bygge.

– Det ger bättre samverkan med lasarettet, det kan bli lättare att rekrytera personal, det blir en form av primärvårdsakut med bättre öppettider, lokalerna nyttjas bättre och de gamla hälsocentralerna frigör ytor för kontor och bostäder, säger han.

Hälsocentralen är en av de satsningar på nära vård som Moderaterna för fram i sin budget.

Utöver majoritetens satsning på 40 miljoner kronor för att i huvudsak korta vårdköerna vill Moderaterna lägga till ytterligare 43 miljoner kronor på att korta vårdköerna.

De vill dessutom göra en närvårdsreform för 29 miljoner kronor som ger mer pengar till hembesöksteam, hälsocentraler och utskrivningssjuksköterskor som jobbar med utskrivningsklara.

De vill även lägga 25 miljoner kronor på arbetsmiljö, kompetensutveckling och att stärka karriärvägar.

Men hur ska detta finansieras?

– Vi vill upphöra med försöket med sex timmars arbetsdag, minska administration, avbryta filialverksamheten i Åsele, slopa slutenvårdsrabatten som ger fri mat efter fem dagar på lasarettet och minska lokalkostnaderna, säger Andreas Löwenhöök.

Men sammanlagt blir detta bara 20 miljoner kronor. För att komma runt det vill de även sänka resultatmålet, ta av resultatet 2017 och omfördela statsbidrag.

Moderaterna lägger den här gången en egen landstingsbudget.

– Men vi har sagt att nästa budget lägger Alliansen en gemensam budget inför valet, säger han.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 23 februari 2018

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 11 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen