Var tredje elev i Skellefteå klarar inte gymnasiet

Var tredje elev i Skellefteå kommuns gymnasieskolor klarar inte sin examen efter tre års studier. Så blev effekten av nya skolreformen för fem år sedan.

Skola och utbildning2016-01-17 16:00

67 procent klarade sin examen på de tre år man går i gymnasiet. 33 procent hade någon form av rest eller hade för låga betyg i vissa karaktärsämnen.

Statistiken gäller elever som gick ut våren 2014, alltså den första kullen sedan gymnasieskolan hade reformerats och fått det nya betygssystemet med betyg A–F.

Läs också: Saga, 18: ”Jag gick från att vara väldigt högpresterande till att ligga i soffan”

Skellefteås siffror kan tyckas katastrofala. Men faktum är att många av landets kommuner har ännu värre statistik. Medeltalet i riket är 63 procent som klarar examen under ordinarie studietid.

Läs också: Elevkåren: ”Vi lever i ett ideal där inget får gå fel”

Skellefteå hamnar på plats 70 av de 222 svenska kommuner som har eget gymnasium.

– Även om vi ligger bättre till så är vi inte nöjda. Vårt uppdrag är att alla ska ta sig igenom skolan, säger Bertil Almgren, ordförande i gymnasienämnden.

– Alldeles för många missar sin examen, tillägger Jan Midlert, gymnasiechef.

Var först ut

Den berörda kullen är alltså den första i nya systemet.

Föll de mellan stolarna?

– Vi tog inte lätt på deras betyg, och försökte fånga upp de som inte klarat alla kurser medan de gick i skolan, säger Jan Midlert.

– Men nu ska vi leta fler sätt för att hjälpa eleverna att vara godkända i tid, lovar han.

Var då statistiken för 2014 ett bottenrekord? Det hoppas nu ledningen för gymnasieskolan. De har tittat på resultaten för kullen som gick ut 2015.

– Det ser ut att bli bättre resultat, men det är svårt att hitta helt jämförbar statistik med den som utredarna har använt. Vi kan ännu inte säga en exakt procentsats, säger Jan Midlert.

Läser i efterhand

Om man har någon rest när studenten trots allt har firats, kan man läsa på komvux eller bli kvar på sin skola för att läsa något eller några ströämnen tillsammans med andra grupper.

– Vi har några elever som håller på att komplettera på det viset, säger Jan Midlert.

Men risken när så många som en tredjedel fallerar varje år, är att gruppen som måste komplettera bara blir större och större.

– Jo, det är ett stort problem, säger Bertil Almgren.

Hela landet

Den nya gymnasieskolan innebar hårdare krav för att få examen. Resultatet har nu visat sig i hela landet, enligt den stora rapport som Sveriges kommuner och landsting har gjort.

Öppna jämförelser har gjorts varje år där kommunernas resultat ställs mot varandra. Detta blev första gången som eleverna läst "nya gymnasiet" alla tre åren.

Här kan du läsa mer om rapporten. 

Övrigt om Skellefteås studenter 2014

94 procent av ungdomarna i Skellefteå läste på gymnasiet. Det är mer än rikssnittet på 92,5 procent.

Deras snittbetyg var 14,2 poäng. Det är mer än rikssnittet på 14,0.

Flickorna hade högre betyg än pojkar (vilket också gäller i hela landet). Flickorna hade 14,6 och pojkar 13,6 poäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!