En seger för offentlighetsprincipen

Offentlighetsprincipen är till för att allmänheten ska ha god insyn i och kunna utöva medborgerlig kontroll över myndigheternas agerande. Offentlighetsprincipen har funnits i Sverige sedan 1766 och regleras i Sverige i Tryckfrihetsförordningen (TF). Meningen är att ”främja ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning”.

Grundtanken är att man inte ska ta hänsyn till innehållet, utan allt som inte omfattas av sekretess ska vara offentligt.

Mot den bakgrunden är det glädjande att Kammarrätten i Sundsvall nu ger Nyhetsbyrån Siren rätt mot Skellefteå kommun i deras begäran om att få ut lex Sarah-rapporter om brister i omsorgen.

En begäran som kommunen länge har nekat till genom att rapporterna inte skulle vara färdigbehandlade, och därmed inte heller allmänna handlingar.

Ett märkligt agerande av kommunen i ljuset av att just denna invändning redan har prövats rättsligt 2012 då nyhetsbyrån fick rätt att ta del av rapporterna. Till detta ska också läggas att justitieombudsmannen (JO) redan vid millennieskiftet slog fast att lex Sarah-rapporter ska betraktas som allmänna handlingar.

Den här typen av domstolstrots och i förlängningen bristande respekt för vår 250-åriga offentlighetsprincip är inget som gagnar varken demokrati eller yttrandefrihet. I det fallet finns bara förlorare.

Därför välkomnar jag Kammarrättens besked och utgår från att Skellefteå kommun finner sig i beslutet.

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen