Vi får hoppas att Skebo vet vad de gör

I ett debattinlägg om Skebos förträfflighet beskriver våra S-märkta kommunalråd hur duktig S är som satsar stora pengar på bostäder genom Skebo. Det är bara det att hela inlägget bygger på två allvarliga fel.

Skebo bygger hyreshus i Bureå.

Skebo bygger hyreshus i Bureå.

Foto: Yvonne Rönngren

Insändare2023-07-25 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det första; Skebo är inte så framgångsrikt som man vill påskina. Kommunalråden har glömt 90-talskrisen när Skebo byggde 1 000 lägenheter långt efter att alla andra aktörer förstått att det inte fanns hyresgäster till dessa. Under en 10-års period hade vi 1 000 tomma lägenheter som ställde till det för hela Skellefteås fastighetsmarknad. Hyresbortfallet för Skebo har av förståeliga skäl aldrig redovisats. Men om vi räknar på 6 000 kr/månad per lägenhet så blir det 72 miljoner per år och 720 miljoner på 10 år. Den smällen fick vi skattebetalare stå för. Inte S tyvärr och inte Skebo. Vi får hoppas att Skebo är skickligare nu.

Det andra; Det är inte S som satsar pengar och bygger bostäder i Skellefteå. Det är vi alla skattebetalare. Så länge vi står som garant för Skebos affärer så kan de fortsätta trots att marknaden just nu är tveksam. Vi som tycker att S gör ett dåligt jobb och röstar på andra partier är också med och garanterar Skebos affärer. Debattskribenterna borde vara kommunalråd för alla Skellefteås innevånare och inte bara för socialdemokrater.

S-märkta affärsbeslut har inget vidare track record. Skellefteå Krafts goda affärer och en onödigt hög kommunalskatt har gjort att vi klarat affärer som Sekab i Ö-vik, pelletsfabrik, Östra navet, Kulturhuset, mm. Vi har sålt lokaler och byggt nya som blev så dyra att bara kommunförvaltningen hade råd att betala hyran (sålt Hjorten och byggt Svalan).

Nu är det ju inte lätt att göra affärer för någon och vissa risker måste man ta. Men att undvika byggnationer och bolagssatsningar som inte har med kommunens kärnverksamhet att göra är nog klokt. Att vara rädd om Skellefteå Kraft och inte påtvinga dom dåliga investeringar är nog också klokt. Vi får också hoppas att Skebo denna gång vet vad de gör.