Eddahallen och konsten att vilseleda

Replik pĂ„ Andreas Löwenhöök (M) och AndrĂ© Waplans (M) debattartikel ”M prioriterar skola och omsorg framför Ă€ventyrsbad” i Norran den 22/4.

”En nyligen genomförd utredning visar att kostnaden för en ombyggnation av Eddahallen skulle landa pĂ„ 110 miljoner.”

”En nyligen genomförd utredning visar att kostnaden för en ombyggnation av Eddahallen skulle landa pĂ„ 110 miljoner.”

Foto: Adam Ihse/TT

Replik2024-05-03 04:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I en nyligen publicerad debattartikel uttryckte Moderaterna i SkellefteÄ sin Äsikt angÄende investering av en Àventyrsdel pÄ Eddahallen. De betonade vikten av att prioritera skola och omsorg framför ett Àventyrsbad och föreslog att en privat aktör kunde ta över driften för att minska kommunens ekonomiska börda.

Det Àr viktigt att granska deras förslag noggrant. För det första försöker Moderaterna vilseleda genom att pÄstÄ att S och V redan beslutat om att bygga en Àventyrsdel pÄ Eddahallen. Fakta Àr att inget sÄdant beslut har fattats och det finns ingen budget avsatt för projektet. Vi i S och V samlar in underlag inför kommande budgetarbete och tar sedan stÀllning till investeringar. En nyligen genomförd utredning visar att kostnaden för en ombyggnation av Eddahallen skulle landa pÄ 110 miljoner. Det som inte framgÄr av Moderaternas inlÀgg Àr att detta Àven innefattar renoveringar och utökning av dusch- och omklÀdningsrumskapaciteten samt ny reception, ny hiss med mera. Med det sagt och de enorma utmaningar som vi som kommun stÄr inför Àr det minst sagt mycket tveksamt till att vi kan förverkliga denna satsning just nu, hur gÀrna Àn vÄra unga invÄnare önskar det.

För det andra hÀvdar Moderaterna att kommunen skulle minska sina kostnader genom att lÄta en privat aktör ta över driften av Eddahallen. Men utan betydande kommunalt driftstöd Àr det osannolikt att privata aktörer skulle vara intresserade av att ta över anlÀggningen. Det finns flera exempel som visar detta.

För det tredje anvĂ€nder Moderaterna sifferjonglering nĂ€r de pĂ„stĂ„r att kostnaden för Örjansbadet blev 150 procent högre Ă€n ursprungsbudgeten. Den budget som beslutades för Örjansbadet innan spaden sattes i marken var 73 miljoner och utfallet blev 73,3 miljoner.

Det Àr uppenbart att Moderaterna anvÀnder sig av osanna pÄstÄenden om kostnadsbesparingar för att hitta pengar till skolan och omsorgen. "LÄtsaspengar" ger inte bÀttre förutsÀttningar till vÄra medarbetare i skolan och omsorgen.

För oss socialdemokrater och vÀnsterpartister tar vi ansvar för helheten i samhÀllet i allt frÄn skolan, omsorgen, kultur, fritid, och infrastruktur som gator, vatten och avlopp. VÄra prioriteringar mÄste grundas pÄ verkliga tillgÀngliga resurser dÀr varje investering och drift ska vara finansierad.

Vi, S och V, Àr engagerade i att vÄra skattepengar anvÀnds pÄ ett ansvarsfullt sÀtt för att sÀkerstÀlla en hÄllbar framtid för SkellefteÄ.