MÀnniskovÀrdet Àr lika högt för de mest utsatta

Vi har i en serie artiklar i Norran kunnat ta del av hur hÀrbÀrget för de hemlösa stÀngts utan förvarning. Hur bussen som plockar upp för transport till hÀrbÀrget en dag bara slutade att komma.

”Det kan vara rĂ€tt att stoppa oegentliga fakturor och ifrĂ„gasĂ€tta företaget, det hĂ„ller vi kristdemokrater med om. Men vi har en skiljaktig mening att det inte kan ske akut pĂ„ bekostnad av de hemlösas situation.”

”Det kan vara rĂ€tt att stoppa oegentliga fakturor och ifrĂ„gasĂ€tta företaget, det hĂ„ller vi kristdemokrater med om. Men vi har en skiljaktig mening att det inte kan ske akut pĂ„ bekostnad av de hemlösas situation.”

Foto: Lovisa Gustavsson

Debatt2024-02-08 09:45
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

NÄgot som slÄr extremt hÄrt mot de allra svagaste i samhÀllet, de som saknar tak över huvudet. Det Àr ett faktum att den extrema vinterkylan inte tar nÄgon hÀnsyn till om en mÀnniska Àr hemlös eller inte.

I efterhand kan konstateras att bilden och situationen som mÄlas upp kring hÀrbÀrget beror pÄ problem och eventuella oegentligheter kring det företag som drivit verksamheten. Och dÀrför har utbetalning av fakturor till bolaget stoppats enligt socialnÀmndens ordförande Iosif Karambotis. Det kan vara rÀtt att stoppa oegentliga fakturor och ifrÄgasÀtta företaget, det hÄller vi kristdemokrater med om. Men vi har en skiljaktig mening att det inte kan ske akut pÄ bekostnad av de hemlösas situation. Det vi kan konstatera nu Àr att prioriteringen frÄn socialnÀmndens ordförande varit att stoppa fakturorna och stÀnga ner hÀrbÀrget, innan det fanns ett alternativ för de hemlösa.

Det Àr av yttersta vikt att SkellefteÄ kommun sÀtter de hemlösas behov av en varm sÀng som högsta prioritet. NÄgot som definitivt borde ha gjorts samtidigt som det uppdagades att utbetalning av fakturorna till hÀrbÀrget bör stoppas. Det Àr ett medmÀnskligt och samhÀlleligt ansvar att se till att det finns en alternativ lösning pÄ plats innan det enda hÀrbÀrget stÀngdes ner. Nu har kommunen istÀllet sökt en lösning i efterhand. Och vem drabbar det?

AvstĂ„ndet mellan verklighet och hur beslut pĂ„verkar innevĂ„narna ter sig vĂ€ldigt lĂ„ngt nĂ€r man sitter inne i vĂ€rmen pĂ„ stadshuset och kan fatta beslut som leder till att hĂ€rbĂ€rget stĂ€ngs utan förvarning. Samtidigt som de som inte vet var de skall sova för natten lever i en verklighet dĂ€r temperaturen ute sjunker ner mot –30 grader.