Alla andra lösningar är billigare

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Den 5 augusti hävdar kyrkoherde Henrik Väppling att jag inte vill ta in verkligheten som den är och försöker komma undan mitt ansvar som gravrättsinnehavare.

Jag menar att församlingens försumlighet kostar gravrättsinnehavare stora pengar samt att på Norsjö kyrkogård är det mellan 450 och 500 gravstenar som lutar eller ligger ner.

De fem andra församlingar i länet som jag varit i kontakt med säger sig vara medvetna om problemet, men en motsvarande situation som på Norsjö kyrkogård säger man sig aldrig ha hört talas om.

Norsjö församling har en uppgörelse med en firma att borra in två rör via sockeln under gravstenen som ska motstå sättningar. Kostnaden för arbetet är 1 700 kronor, vilket anses förmånligt i det utskick som gjort från församlingen.

Har det gjorts någon upphandling, då det rör sig om för 500 gravstenar och en summa på cirka 850 000 kronor.

Vid en förfrågan hos till Vindelns och Lycksele församling visar det sig att samma åtgärd är 300 kronor billigare.

I Sävar har man valt en långbalk över en hel rad av gravstenar, där varje gravsten är fastsatt i denna långbalk. Enligt ansvarig kyrkvaktmästare har man inte haft något problem med lutande gravstenar och dessutom är denna lösning betydligt billigare.

Alla andra lösningar jag kommit i kontakt med är billigare än det förmånliga erbjudande som Väppling skickat ut.

Jag köper inte Väpplings argument att den som ifrågasätter löpande kostnader för gravplatsen, som beror på att församlingen inte tagit sitt ansvar och försökt hitta en permanent lösning på de sättningar i marken som sker på Norsjö kyrkogård.

Erik Lundström, Lycksele

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen