Eddahallen och konsten att lura sig själv

Slutreplik på Lorents Burmans (S), Evelina Fahlessons (S) och Joakim Wallströms (V) debattreplik ”Eddahallen och konsten att vilseleda” i Norran den 3/5.

”Ett äventyrsbad är och har varit vallöften från Vänsterpartiet respektive Socialdemokraterna. Att det tillsattes en utredning kring detsamma var därför inte förvånande.”

”Ett äventyrsbad är och har varit vallöften från Vänsterpartiet respektive Socialdemokraterna. Att det tillsattes en utredning kring detsamma var därför inte förvånande.”

Foto: Arkivbild

Slutreplik2024-05-15 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det framgår nu att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är på väg att svänga om satsningen på ett äventyrsbad vid Eddahallen. Samtidigt försöker de få det att låta som att den politiska majoriteten aldrig velat bygga något äventyrsbad, vilket blir väldigt ihåligt i relation till vad dessa partier tidigare har kommunicerat. Det blir vidare märkligt att majoritetens företrädare kritiserar Moderaterna för att vara ”populistiska” när vi ifrågasätter om detta verkligen är en prioriterad investering, sett till de många investeringar som behöver göras i välfärdens kärna, såsom i skolan och omsorgen. Hela repliken blir mot bakgrund av detta absurd.

Ett äventyrsbad är och har varit vallöften från Vänsterpartiet respektive Socialdemokraterna. Att det tillsattes en utredning kring detsamma var därför inte förvånande. När denna utredning blev klar har all kommunikation, från majoritetens företrädare, innehållit en positiv inställningen till ett nytt äventyrsbad vid Eddahallen. Inte minst från Vänsterpartiets företrädare. Fram tills nu det vill säga.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är experter på att ställa sig i opposition till sig själva när det börjar blåsa kritiska vindar. Det syns inte minst på första maj. Att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i början av maj kritiserar sina egna planer på ett äventyrsbad kanske ska ses i ljuset av detta? Samtidigt ger det en väldigt splittrad bild av vad den styrande majoriteten anser om ett äventyrsbad.

Sedan blir det smått löjeväckande att den politiska majoriteten nu försöker få det att låta som att Moderaterna har hittat på majoritetspartiernas planer på att bygga ett äventyrsbad. Det Moderaterna har gjort är att belysa vår ståndpunkt, att vi inte vill lägga skattepengar på ett kommunalt äventyrsbad. Vi vill i stället satsa dem på skolan och omsorgen, vilket blir möjligt genom tydligare prioriteringar och minskat tryck på kommunens investeringsbudget, exempelvis genom att säga nej till nya investeringsprojekt och genom strategiska försäljningar.

Om Socialdemokraterna och Vänsterpartiet slutligt landar i att det inte ska byggas något äventyrsbad, så välkomnar Moderaterna detta. Men kring den politiska majoritetens förmåga att kommunicera sina intentioner finns det mycket till övers att önska. Moderaternas ståndpunkt är dock tydlig. Mer pengar till skolan och omsorgen framför äventyrsbad.