Jedborns säsong över trots MacGyver-lösningen: ”Går inte att fara till England med en ihoplimmad motor”

Det blir ingen avslutning i England för Daniel Jedborns del då han avslutade säsongen nu i helgen under den näst sista EM-deltävlingen på banan i Tierp.

27 augusti 2019 11:31

Top Methanol-föraren Daniel Jedborn och vrålåket "Bananen" har haft en händelserik säsong som bjudit på både toppar, dalar och sprängda motorer. Och nu efter helgens näst sista EM-deltävling i Tierp sätter Jedborn och hans team punkt för i år och kommer inte köra finalen i England. Anledningen bakom beslutet är dels de återkommande problemen med blockpackningen som uppstod redan under deltävlingen i Finland i juli.

– Ja, det har varit mycket med det där. Det började redan i Finland och vi försökte laga alltsammans innan vi åkte till Summer Nat´s ute på Fällfors, men där blev det inte heller helt bra. Och nu i Tierp sköts blocket ut på åttans cylinder efter första sväng och då fick vi svetsa bort lite material vid topplocket. Jag var var helt jävla rådlös och visste inte vad vi skulle göra, säger Jedborn.

Men Jedborn och hans team hade tagit med sig en reservmotor som sattes in under fredagskvällen efter det första haveriet. Dock kom han inte längre än 300 meter under lördagens kvalrunda då någonting kändes konstigt och han var tvungen att släppa av.

– Blocket hade spruckit, topplocket och vevaxeln var lösa och det var som en granat smällt där inne. Men jag kom på en riktig MacGyver-grej när vi skulle stoppa in ett nytt foder, nämligen att använda ett speciallim i botten och limma fast fodret så det stack upp en bit. Sen satte vi dit tjocka blockpackningar och bilen lät frisk och fräsch. Och om vi trots den lösningen ändå hade skjutit ut blocket så tänkte jag att jag har hela vintern på mig att svetsa och fixa.

Så med en ihoplimmad motor gav sig Jedborn ut på nytt och vann första svängen och gick vidare till semifinal. Men längre än så gick det inte trots en bra reaktionstid och en stenhård fajt mot Jonny Lagg som slutade tvåa i finalen. Vann gjorde Sandro Bellio.

– I slutändan är jag nöjd över att fanskapet ändå höll så långt. Nu är det bara att åka hem och stöka ihop pengar för att köpa ett nytt block. Under den här säsongen har jag nött ut både mig själv och mina mekaniker, men det var kul att byta klass i år och vi har definitivt inte gjort bort oss även om det bjudit emot med diverse haverier och nybörjarproblem. Men i slutändan går det inte att fara till avslutningen i England med en ihoplimmad motor. Men vi är nöjda ändå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Veronika Ljung-Nielsen

Ämnen du kan följa