Mästaren slår ur underläge trots mer stöd

Inte ens nu, som regerande världsmästare, känner sig Mattias Ekström som favorit inför rallycrossäsongen. Inte efter Volkswagens intåg. Men jag hoppas och drömmer om att vi ska vara ett av teamen som slåss om segrarna, säger han inför premiären.

30 mars 2017 14:51

För tre år sedan byggde DTM-föraren upp sitt eget rallycrossteam, med egna pengar och egna idéer. I fjol nådde han sitt drömmål och blev världsmästare. VM-titeln blev kvittot på att han satsat rätt, men det största för Ekström var att Audi därefter gick in med sitt fabriksstöd.

- Dels får vi ekonomiskt stöd, dels har de jättemånga duktiga ingenjörer som ska hjälpa oss och det är jättevärdefullt. Dessutom får vi med oss fyra-fem personer som ska hjälpa oss under tävlingarna, säger Ekström.

Han säger att fabriksstödet egentligen hade behövts långt tidigare.

- Många tycker att det är konstigt att vi gjorde det så bra utan stöd och det känns som att det var i sista minuten som vi fick till det. På sikt hade det varit omöjligt att konkurrera utan det, säger han.

- Nu finns det en förhoppning om att vi ska kunna stå lite mer på egna ben och jag har en dröm om svarta siffror i bokslutet, att få tillbaks lite av det man investerat.

"Som David mot Goliat"Trots det utökade stödet och en titel i bagaget tycker han att hans stall EKS fortfarande slår ur underläge. Det beror på det nybildade Volkswagen-teamet med den förre rallyvärldsmästaren Petter Solberg och fjolårets VM-tvåa Johan Kristoffersson.

- Volkswagen har ju avslutat satsningen i rally och tagit de WRC-bilarna till rallycrossen i stället. Med deras erfarenhet och de bilarna är vi som David mot Goliat. Vi är ett gäng som har en verkstad hemma i Sverige, i Fagersta, och som byggt ett team med mycket hjärta och passion och plötsligt fått hjälp från fabriken. När det gäller Solbergs stall så är det ju VW Motorsport som driver teamet.

- Jag är stolt över att någon gör det i rallycrossen, för nu får vi mäta oss mot en värdig motståndare och det är ett gigantiskt steg framåt för rallycrossen med den satsningen.

Ekström fortsätter att även i år dubblera, han är kvar i den tyska banracingserien DTM som han kört sedan 2001.

- Det känns som att jag inte är färdig med DTM där jag skulle vilja ha en fantastisk säsong och kommer att göra allt jag kan. Men jag ska försöka att slappna av lite och vara lite smartare, för många gånger går det fel när jag tar i lite för mycket.

Missar kanske HöljesPrecis som i fjol är det en tävlingshelg där rallycross-VM och DTM krockar. I fjol fick han DTM-stallets tillåtelse att prioritera rallycrossen, eftersom han låg bra till i VM-serien, men hur det blir i år vet han inte ännu. Årets krock drabbar den svenska VM-deltävlingen i Höljes i juli.

- Vi får se hur det blir, beslutet kommer under säsongen.

Några dagars rallycrossträning med teamet i Frankrike i förra veckan gjorde världsmästaren, Sveriges första i bilsport på 32 år, redo för helgens tävlingar i Barcelona.

- I vår sport blir man aldrig färdig-färdig, men jag tycker att vi gjort hemläxan och gjort det vi kan för att förbättra bilen. Om det räcker återstår att se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa